Pe ce termen se constituie un depozit?
Uneori, clientii comit erori majore atunci cand aleg termenul depozitului, astfel ca in final ajung sa nu mai incaseze nicio dobanda. Expertul Banilor iti arata cum sa alegi durata depozitului, in functie de destinatia banilor.
Bancile platesc de regula o rata a dobanzii mai inalta, in cazul depozitelor pe perioade mai lungi. Nu te grabi sa alegi depozitul cu cea mai lunga scadenta, deoarece poti regreta in final.
In cazul in care apare o situatie urgenta si ai nevoie de banii repectivi, vei fi nevoit sa spargi depozitul inainte de scadenta. In aceste situatii, bancile penalizeaza clientii si fie nu mai platesc nicio dobanda pentru banii depusi, fie remunereaza economiile in conditii de la conturile curente (unde rata dobanzii coboara sub 0,5% pe an).
Prin urmare, durata depozitului trebuie aleasa in functie de scopul economisirii:
- daca sumele sunt destinate pentru situatii de urgenta, este recomandat sa depui banii fie intr-un cont curent, fie intr-un cont de economii. In acest fel, banii pot fi retrasi fara penalizari, oricand este necesar;
- daca vrei sa strangi bani pentru vacanta sau pentru a achizitiona un bun de valoare mai ridicata (electronice, electrocasnice, computer) este bine sa alegi o perioada mai scurta (1-3 luni) si sa reinnoiesti depozitul pe perioada similare, pana cand suma necesara este acumulata;
- daca economisesti pentru a achizitiona o masina sau o locuinta, atunci poti constitui depozite pe perioade mai lungi (3-6 luni), cu reinnoire periodica;
- daca economisesti pentru pensie sau pentru educatia copiilor, atunci poti alege depozite pe perioade mai lungi (1-2 ani). In cazul in care perioada de economisire este mai mare de 5 ani, atunci poti aloca o parte din bani si in investitii mai riscante, cum ar fi plasamente in fonduri mutuale sau in actiuni la bursa.
Reinnoirea depozitului nu trebuie lasata se mearga in mod automat la nesfarsit. Din cand in cand este bine ca ofertele bancilor sa fie comparate, pentru a nu ajunge in situatia de a incasa o dobanda mult sub media pietei. Dimpotriva, trebuie cautate permanent cele mai bune oferte, astfel incat depozitul sa genereze castiguri tot mai mari.