Tarifele RCA scapa de pragurile maxime

Perioada in care asiguratorii au fost obligati sa practice tarife in limita unor plafoane a expirat, astfel ca preturile la RCA redevin libere.

Foto: inus12345/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: inus12345/ FreeDigitalPhotos.net

Timp de 6 luni, tarifele RCA au fost plafonate prin lege, asiguratorii fiind fortati sa respecte pragurile maxime stabilite de ASF. Din 18 mai 2017, plafoanele au expirat, astfel ca preturile redevin libere.

Plafoanele au limitat posibilitatea asiguratorilor de a diferentia prea mult primele de asigurare, in functie de clienti, avand rolul sa aplatizeze diferentele dintre clientii cu risc ridicat si cei cu risc redus.

Legea permite acum dreptul asiguratorilor sa utilizeze mai multe criterii pentru a face diferenta intre riscul diversilor asigurati.

Tarifele de referinta vor proteja clientii cu risc ridicat

Clientii cu risc ridicat urmeaza insa sa beneficieze de o protectie speciala. Noua lege privind asigurarile RCA – care s-a aprobat in Parlament si este trimisa la promulgare – introduce masuri de siguranta.

ASF va publica semestrial, tarife de referinta pentru fiecare categorie de vehicul in parte. In cazul in care un asigurat primeste o prima de cateva ori mai mare decat referinta de la cel putin 3 asiguratori, el se va putea adresa la Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR) pentru a cere un tarif special.

Pragul exact care da dreptul la tariful special urmeaza sa fie stabilit de catre BAAR.

In urma unei cereri de acest tip, BAAR va formula o oferta de asigurare, pornind de la tariful de referinta, si va desemna un asigurator care sa incheie contractul RCA in conditiil stabilite de BAAR.

In conditiile noii lege, tarifele de referinta vor fi calculate de o societate specializata, desemnata de ASF.

Legea actuala prevede ca ASF calculeaza aceste tarife, iar pe 17 mai 2017, acestea au fost publicate de autoritatea de supraveghere. Poti verifica costul de referinta pentru propria asigurare RCA, cu ajutorul Calculatorului Tarife RCA.

Actuala lege acorda tarifelor de referinta doar un rol informativ, astfel ca asiguratii cu risc ridicat trebuie sa astepte ca noua lege sa intre in vigoare pentru a beneficia de protectia oferita.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult