Tarifele maxime pentru RCA aduc scumpiri in localitatile mici

Noile tarife maxime stabilite de ASF vor atenua diferentele de preturi dintre soferii cu risc ridicat si cei cu risc scazut. Persoanele din zonele rurale vor plati prime mai mari pe viitor.

Foto: Teerapun/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Teerapun/ FreeDigitalPhotos.net

In urma protestelor transportatorilor, guvernul a luat decizia de a reglementa pretul la asigurarile RCA, prin impunerea unor tarife maximale.

Modul de calcul al acestor tarife arata insa ca ASF a cautat sa redistribuie costurile cu daunele mai egal intre asigurati.

Costurile sunt redistribuite catre regiunile mai putin riscante

Proprietarii care in trecut erau penalizati sever de catre asiguratori  vor fi acum tratati mai bland. Primele mari pe care acestia erau obligati sa le achite vor fi redistribuite catre soferii care nu produceau pagube si beneficiau de tarife mai mici.

Tarifele maxime pentru persoanele fizice au fost concepute de ASF astfel incat sa acopere costurile cu plata daunelor (prima de risc), cheltuielile administrative si un profit simbolic de 1%.
 
Singurele criterii de diferentiere a asiguratilor sunt capacitatea cilindrica, varsta proprietarului si sistemul bonus-malus (pagubele produse in anii anteriori).

Anterior, insa, asiguratorii utilizau mult mai multe criterii, cu scopul de a filtra mai bine riscul de dauna: zona de resedinta, marca masinii, puterea motorului, vechimea permisului auto. Cel mai important criteriu era zona de resedinta deoarece aglomeratiile urbane – unde riscul de accident este semnificativ mai mare – erau penalizate de catre asiguratori.

Aceasta selectie mai detaliata a asiguratilor permitea companiilor sa identifice mai precis clientii cu risc ridicat, astfel ca tarifele erau mai bine corelate cu realitatea.

Asiguratorii isi mentin costurile operationale uriase

Simplificarea impusa de ASF in calcularea tarifelor va face ca diferentele dintre tarife sa se atenueze, ceea ce inseamna cresteri de tarife pentru clientii cu risc redus (in special, cei din zonele rurale) si reduceri de tarife pentru cei cu risc ridicat (din marile orase).

Judetele cele mai afectate au urma sa fie Botosani, Calarasi, Caras Severin, Covasna si Salaj, unde rata daunalitatii era cea mai mica.

E bine de semnalat ca tarifele maxime nu conduc la o eficienta sporita a societatilor de asigurare, care in timp sa permita reducerea tarifelor. Dimpotriva, asiguratorii isi pot mentine mai departe costurile operationale din anii anteriori.

Jumatate din prima maximala stabilita de ASF este rezervata pentru acoperirea costurilor operationale, ceea ce semnaleaza ca asiguratorii sunt departe de a-si eficientiza cheltuielile administrative.

Efect nociv asupra concurentei

Mai mult, tarifele maximale vor avea un efect nociv asupra concurentei, si asa foarte fragila. In astfel de situatii, furnizorii de servicii isi stabilesc tarifele in bloc in apropierea pragului maxim.

Asiguratorii ar putea fi nevoiti sa aleaga pragul maxim pentru a evita orice risc. In cazul in care portofoliul de clienti are un risc semnificativ mai mare decat media pietei, compania va suporta o daunalitate mai mare decat in scenariul luat in calcul de ASF, atunci cand a calculat tariful maxim. Astfel, tariful maxim pune asiguratorul in imposibilitatea de a-si gestiona in mod adecvat riscurile asumate si singurul mijloc de protectie este sa urci tarifele pana la pragul maxim.

Document: Tarife maxime RCA

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult