Tarifele la roaming in UE ar putea fi eliminate din iulie 2014
Comisia Europeana vrea sa forteze operatorii de telefonie mobila sa nu mai perceapa tarife de roaming pentru apelurile efectuate in interiorul UE. ExpertulBanilor.ro va prezinta care sunt principalele beneficii pentru consumatori.
Tarifele la roaming s-au redus sistematic in ultimii ani, prin impunerea unor plafoane tot mai mici de catre Comisia Europeana. Ultima propunere ar putea scuti consumatorii de cheltuieli importante si ar putea intra in vigoare de la 1 iulie 2014.
Apeluri primite cand ne aflam strainatate
Atunci cand calatorim in UE si primim apeluri din Romania (sau dintr-un alt stat membru al UE), vom putea vorbi fara sa ne mai gandim la costuri. Comisia Europeana vrea ca apelurile primite sa fie scutite de comisioane in toata UE.
Astfel, asa cum nu platim nimic pentru apelurile primite din Romania, pe viitor, va fi la fel si cu apelurile primite atunci cand ne aflam, de exemplu, in Spania, Italia, Marea Britanie, Germania sau Franta.
Vom plati mai putin cand sunam din strainatate
Atunci cand efectuam apeluri din strainatate, platim in prezent un tarif de roaming. Comisia doreste sa forteze companiile de telefonie sa renunte la acest tarif si vrea sa le oblige sa aleaga intre urmatoarele variante:
- fie ofera abonamente care vor avea aceleasi tarife pentru convorbiri nationale si convorbiri internationale (in spatiul UE). In acest mod, vorbesti in afara la tarifele de acasa;
- fieĀ vor permite clientilor sa isi poata achizitiona servicii de roaming de la alti furnizori, fara sa fie necesar sa isi cumpere o alta cartela SIM.
Convorbiri internationale mai ieftine
Companiile de telefonie percep acum tarife mai mari atunci cand sunam in strainatate, atat catre retele mobile cat si catre retele fixe.
Comisia Europeana vrea sa elimine si aceste diferente si propune pentru retelele fixe ca un apel international (in UE) sa nu coste mai mult decat un apel interjudetean. Astfel, un apel de la Bucuresti la Cluj va costa la fel ca un apel de la Bucuresti la Roma sau la Madrid.
Pentru apelurile catre retele mobile, tarifele nu vor putea depasi 0,19 euro/minut (plus TVA).
Drepturi sporite pentru consumatori
Dincolo de restictiile impuse pentru tarife, Comisia Europeana propune cresterea drepturilor de care beneficiaza clientii:
- contractele vor fi redactate intr-un limbaj simplu si vor contine informatii comparabile de la un operator la altul;
- posibilitatea de a schimba mai usor furnizorul si dreptul de a putea incheia un contract pe 1 an, daca nu doresti unul pe o perioada mai lunga;
- dreptul de a rezilia contractul daca viteza de internet promisa nu este livrata.
O alta schimbare importanta este interzicerea practicilor de blocare sau incetinire a continutului de internet. Consumatorii trebuie sa aiba acces la internet deplin si deschis, indiferent de pretul si de viteza stipulate in abonamentul lor.