Tarifele de roaming au fost eliminate

Consumatorii care calatoresc in alte state ale UE au scapat de tarifele de roaming. Toate contractele existente migreaza automat la contracte de tip roaming la tarife nationale.

Foto: blackzheep/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: blackzheep/ FreeDigitalPhotos.net

Tarifele de roamingĀ in spatiul UE au fost eliminate din 15 iunie 2017. Consumatorii vor fi taxati la tarifele nationale atunci cand folosesc telefonul in oricare din cele 28 de state membre.

Noile reguli se refera atat la apelurile telefonice si SMS-uri cat si la traficul de date.

Minutele, SMS-urile si traficul de date nationale incluse in abonament vor putea fi folosite si atunci cand calatorim intr-un alt stat al UE.

Daca primim apeluri atunci cand ne aflam intr-un alt stat al UE, nu platim nimic.

Internetul nelimitat nu se aplica in roaming

Daca abonamentul sau cartela prepaid include internet nelimitat sau intr-un volum mare pe plan national, operatorul de telefonie poate impune un plafon pentru consumul din afara tarii. Acest plafon trebuie sa fie suficient pentru a acoperi majoritatea nevoilor de roaming.

Operatorul va trimite o alerta atunci cand pragul este atins. Dincolo de acest plafon, tarifele sunt limitate, costul maxim pentru 1 GB de date fiind de 7,7 euro (fara TVA).

In cazul in care furnizorul nu te va informa ca exista un plafon pentru roaming, atunci beneficiezi de intreg volumul de date prevazut in contract si in roaming.

Reguli speciale pentru cei care locuiesc in strainatate

In cazul in care calatoresti frecvent in afara tarii, atunci roamingul la tarife nationale nu mai este aplicabil.

Operatorul poate verifica timpul petrecut si volumul consumat in roaming in ultimele 4 luni consecutive sau pentru o perioada mai lunga. Daca in aceasta perioada ai petrecut mai mult timp in afara Romaniei si ai consumat un volum mai mare de servicii in afara tarii decat in tara, atunci veti primi un avertisment.

Daca in urmatoarele 2 saptamani, restabiliti prezenta dominanta sau consumul dominant in Romania, nu se vor aplica tarife de roaming.

In caz contrar, vei fi taxat pentru consumul in roaming cu maxim 3,2 centi (fara TVA) pentru apeluri voce, 1 cent pe SMS (fara TVA), 1 cent pe MB (fara TVA).

In concluzie, atat timp cat operatorul nu te contacteaza, poti folosi fara grija roamingul la tarife nationale.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult