Tarife RCA: Bonusul neaplicat nu se recupereaza

Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/ FreeDigitalPhtos.net
Foto: Vichaya Kiatying-Angsulee/ FreeDigitalPhtos.net

Autoritatile nu prevad nicio masura de remediere pentru persoanele care au cumparat asigurare RCA si nu au beneficiat de reducerea cuvenita, conform sistemului bonus-malus.

Sistemul bonus-malus a fost conceput cu scopul de a recompensa soferii care nu produc accidente si de a taxa suplimentar pe cei imprudenti.

In acest scop, fiecare sofer este incadrat intr-o clasa de risc, care are asociata o anumita reducere sau penalizare fata de tariful standard.

Problema este ca atunci cand cumparam asigurari RCA pe internet, website-urile nu incadreaza intotdeauna corect consumatorul in clasa de risc corespunzatoare.

Astfel, este posibil sa fii eligibil pentru reduceri si sa nu beneficiezi de ele. Problema este ca o data ce ai cumparat asigurarea RCA, nu mai poti face nimic.

Erorile se remediaza doar in avantajul asiguratorilor

Conform informatiilor primite de la Autoritatea de Supraveghere Financiara, clientii care ar fi trebuit sa beneficieze de un bonus, dar nu l-au primit, nu mai pot cere recalcularea tarifului RCA.

Pe de alta parte, sistemul este conceput sa fie flexibil atunci cand tariful RCA nu a tinut cont de penalizarile care deriva din sistemul bonus-malus. In acest caz, tariful poate fi recalculat, iar consumatorul este obligat sa achite diferenta suplimentara de bani.

Prin urmare, in caz de eroare, sistemul bonus-malus este reglementat sa functioneze doar in avantajul asiguratorilor.

Protejati-va singuri!

Solutia oferita de ASF pentru consumatorii este sa fie atenti la incadrarea in sistemul bonus-malus, atunci cand cumpara RCA. Astfel, raspunderea este pusa pe umerii consumatorului, care trebuie sa invete cu aceasta ocazie si normele ASF, pentru a sti cum se calculeaza clasele de risc.

Consumatorii sunt indemnati sa se protejeze singuri de pagubele pe care intermediarii si asiguratorii le pot produce acestora prin vanzarea de asigurari, in conditiile in care ASF este responsabila atat de supravegherea sectorului de asigurari cat si de protectia consumatorilor. Intrebarea fireasca este de ce mai exista oare ASF?

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult