Oferta OTP Bank pentru clientii cu credite in franci

otp bank 1OTP Bank ofera clientilor care au credite in franci elvetieni o reducere temporara a dobanzii de pana la 1,5 puncte procentuale, pentru a-i ajuta sa faca fata cresterii cursului valutar.

Oferta ce va fi prezentata clientului se va face in urma unei analize care vizeaza istoricul acestui (daca a avut sau nu restante pana acum) si situatia sa financiara actuala.

Rata dobanzii va fi redusa cu maxim 1,5 puncte procentuale pentru o perioada de 3 luni, in cazul creditelor in franci elvetieni cu dobanda variabila.

Acesta solutie este disponibila pana la data de 27 februarie 2015. Clientii interesati trebuie sa depuna o solicitare in unitatea de unde au obtinut initial creditul.

“Evenimentele recente care au condus la aprecierea record a francului elvetian ne determina sa reactionam rapid si sa adoptam o masura imediata de sustinere a clientilor nostri care au contractat credite in aceasta moneda.[…] Vom analiza constant evolutia pietei si vom adopta masuri suplimentare, in cazul in care fi necesar”, a precizat directorul general al OTP Bank, Laszlo Diosi.

Cat de utila este aceasta solutie?

Initiativa bancii merita salutata deoarece isi asuma o pierdere de venituri (prin reducerea dobanzii), cu scopul de a sustine clientii.

Impacul asupra clientilor depinde de perioada de rambursare ramasa si de reducerea de dobanda aplicata, deoarece nu toti clientii se vor incadra pentru reducerea maxima de 1,5 puncte procentuale.

Pentru a avea o imagine asupra efectelor posibile, ExpertulBanilor a realizat o simulare pentru un credit de 50.000 de franci, care are o rata a dobanzii de 6%.

In cazul in care s-ar acordara reducerea maxima de dobanda, ratele ar scadea astfel:

Perioada de rambursare ramasa (ani) 15 20 25 30
Rata lunara actuala 422 358 322 300
Noua rata lunara 382 316 278 253
Reducere -9% -12% -14% -16%

 

Asa cum se observa, reducerea este mai importanta pentru clientii care luat credite pe o perioada lunga. Cei care mai au rate de plata pentru inca 30 ani, pot obtine de o reducere de aproape 16%. Practic se acopera o mare parte din deprecierea recenta.

Daca insa perioada de rambursare ramasa este scurta, impactul va fi mult atenuat. Chiar si asa, este important pentru clienti sa solicite aceasta reducere de dobanda, deoarece orice economie de costuri este binevenita in aceasta perioada dificila.

Ar fi important insa pentru clienti ca banca sa revina asupra acestei masuri si sa ofere o perioada mai lunga de reducere a dobanzii. Cele 3 luni sunt deoparte de a fi suficiente, avand in vedere ca pentru anul in curs este preconizata mentinerea unui franc apreciat fata de euro (si implicit fata de leu). Din aceasta perspectiva, oferta ar trebui extinsa pentru o perioada de minim 12 luni.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult