Societatile de investitii incep sa ademeneasca deponentii

tradevill-promoSocietatile de investitii incearca sa profite de scaderea dobanzilor la depozite, pentru a atrage deponentii sa isi riste banii pe bursa, fara sa avertizeze corespunzator clientii asupra asupra riscurilor asociate.

Dobanzile platite de banci la depozite au scazut foarte mult, astfel ca un tot ce poate spera un deponent este sa obtina un castig de 2-3% pe an, dupa impozitare. 

Unele societati de investitii incearca sa profite de aceasta situatie, pentru a castiga noi clienti.

Investitiile pot aduce pierderi

Nu este nimic rau in a cauta sa obtii castiguri mai mari pentru sumele economisite. Dar nu trebuie cazut in capcana de a crede ca profitul din investitii se obtine usor.

Dimpotriva, atunci cand investesti la bursa iti asumi si riscul de a pierde bani. Campaniile publicitare ale unor societati de investitii sunt concepute astfel incat sa omita aceasta informatie importanta.

Profiturile trecute nu garanteaza un castig pe viitor

De exemplu, Tradeville deruleaza o campanie online, denumita Economiseste inteligent, prin care promoveaza investitiile in fondul ETF Tradeville BET ca o alternativa la depozitul bancar.

E bine de stiut ca printr-un astfel de produs nu “economisesti”, ci “investesti”. Care este diferenta? Cand economisesti nu pierzi bani, dar cand investesti, se poate intampla.
 
Deponentii sunt atrasi cu un mesaj foarte mare, care spune ca in 2013, randamentul a fost de 25%.

Despre riscul de a pierde banii, nu se precizeaza decat in subsolul paginii, unde un text care trebuie citit cu lupa mentioneaza ca “investtia in instrumentele financiare  presupune riscuri specifice”, iar “performantele trecute nu reprezinta garantii ale performantelor viitoare”.

Inainte de a investi in astfel de produse financiare, este bine sa stii inainte care este riscul pe care ti-l asumi si, cel mai important, care este perioada minima pe care trebuie sa blochezi banii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult