Service-urile auto majoreaza artificial factura reparatiilor pe asigurari

Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stoonn/ FreeDigitalPhotos.net

Asociatia societatilor de asigurare solicita limitarea tarifelor practicate de service-urile auto, pentru a evita situatiile cand se majoreaza artificial costul reparatiilor efectuate in baza politelor RCA.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare (UNSAR) vrea ca noua norma privind RCA – aflata acum in dezbatere publica – sa clarifice modul in care se calculeaza valoarea de despagubire in cazul reparatiilor pe RCA.

Preturi de pana la 5 ori mai mari decat la service-uri autorizate

“Varianta actuala a Normei RCA permite interpretari subiective generatoare de distorsiuni la nivelul costurilor cu reparatiile pretinse de unele dintre unitatile reparatoare”, se arata intr-un comunicat emis de UNSAR.

Asociatia semnaleaza ca se ajunge la supradimensionarea costurilor cu reparatiile, in conditiile in care devizele de reparatii emise de unele service-uri auto contin tarife de manopera si cu piesele de schimb de 2 pana la 5 ori mai mari fata de mediile practicate de catre service-urile autorizate de producatorii de vehicule.

Facturile umflate conduc la scumpirea tarifelor RCA

“Incarcarea artificiala a costurilor cu reparatiile nu genereaza niciun beneficiu pentru consumatorul roman”, semnaleaza UNSAR. Dimpotriva, acest fenomen forteaza asiguratorii sa majoreze tarifele la politele RCA, pentru a-si acoperi daunele.

UNSAR precizeaza ca, tot din acest motiv, creste artificial si numarul de reclamatii. Unele reclamatii sunt initiate tocmai de service-urile auto, in numele pagubitilor, atunci cand asiguratorii incearca sa limiteze acest tip de practici.

“Evident, in cele din urma sunt afectati chiar beneficiarii politelor RCA, prinsi la mijloc in dispute care nu le apartin si de care nu sunt vinovati”, mentioneaza comunicatul UNSAR.

Pentru a remedia aceste probleme, asociatia propune ca norma RCA sa limiteze costul reparatiilor la nivelul preturilor practicate de service-urile auto autorizate.

Recent, service-urile auto au trimis catre ASF un set de propuneri prin care se fie penalizati mai aspru asiguratorii care nu achita despagubirile datorate conform legii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult