Scrisoarea de refinantare devine gratuita

Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Stuart Miles/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii nu vor mai plati niciun comision pentru emiterea scrisorii de refinantare. Aceasta interdictie a fost introdusa in cazul creditelor ipotecare, dar momentan beneficiul este doar teoretic.

Atunci cand vrei sa-ti refinantezi un credit, ai nevoie de un document care sa ateste soldul ramas de rambursat, denumit scrisoare de refinantare.

Pentru acest document, bancile percep comisioane foarte mari, prin care sa descurajeze clientii care vor sa refinanteze imprumutul.

OUG 52/2016 privind creditele pentru bunuri imobile scapa consumatorii de aceste costuri si ii ajuta sa refinanteze mai usor imprumutul.

Pe parcursul derularii creditului, ordonanata interzice “perceperea unui comision, tarif sau a oricarei speze in cazul in care consumatorul solicita eliberarea unui document necesar rambursarii anticipate a creditului prin refinantare”.

In ce conditii este gratuita scrisoarea?

Interdictia se aplica doar la creditele garantate cu ipoteca, fie ca sunt credite imobiliare/ipotecare sau credite de nevoi personale, garantate cu ipoteca.

Prin urmare, nu beneficiaza de acest drept clientii cu credite de nevoi personale, credite auto sau cu carduri de credit.

Un inconvenient si mai mare il reprezinta faptul ca aceasta interdictie este valabila doar in cazul creditele noi, acordate dupa 30 septembrie 2016 (cand va intra in vigoare OUG 52/2016).

Prin urmare, in prezent, nimeni nu va beneficia de efectele legii. Mai mult, avand in vedere ca necesitatea refinantarii apare dupa ce trec minim 3-5 ani de la data obtinerii creditului, consumatorii vor beneficia in mod concret de efectul acestei ordonante abia peste cativa ani.

Costuri piperate pentru un simplu extras

Intre timp, consumatorii raman sa suporte mai departe costurile piperate stabilite de banci pentru emiterea unui simplu extras cu soldul existent.

La emiterea scrisorii de refinantare, bancile percep acel comision unic pentru servicii prestate la cererea clientilor. In functie de banca, clientii pot ajunge sa plateasca de la 90 lei la BCR pana la 500 lei la Banca Romaneasca.

Nivelul ridicat al comisoanelor arata ca acest tarif reprezinta doar o bariera artificiala in calea creditelor de refinantare, nefiind justificat de costurile reale suportate de banci cu furnizarea acestui document.

comision-unic

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult