Schimbarea locuintei prin credit Prima Casa a devenit operationala

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

Facilitatea de schimbare a locuintei prin programul Prima Casa a devenit operationala de la 1 octombrie 2015. Clientii trebuie sa isi vanda imobilul si apoi sa solicite un nou credit.

In primavara lui 2015, guvernul a modificat regulile de functionare ale programului Prima Casa, introducand o serie de noi facilitati. Acestea au devenit operationale abia acum, dupa ce Ministerul de Finante a emis Ordinul nr. 1119/2015.

Cea mai importanta facilitate este optiunea de schimbare a locuintei pentru clientii cu credite Prima Casa. Acestia isi pot cumpara o alta locuinta, tot prin credit cu garantie de stat.

Conditii pentru al doilea credit Prima Casa

Noua locuinta trebuie sa aiba o suprafata mai mare sau sa fie evaluata la o valoare mai mare decat locuinta initiala.

Pentru a schimba locuinta prin credit Prima Casa, proprietarul este obligat mai intai sa vanda imobilul achizitionat initial. Suma incasata va stinge creditul actual, dupa care va putea solicita un al doilea credit, prin programul Prima Casa.

O alta noutate este ca plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in regim revolving. Acest lucru va asigura o mai buna continuitate a programului. Anterior, pe final de an, apareau deseori intrerupuri, deoarece bancile epuizau plafoanele alocate.

Se vor refolosi pentru reintregirea plafoanelor atat sumele eliberate ca urmare a rambursarii creditelor, cat si cele rezultate din lichidarea creditelor, pentru a obtine a doua locuinta.

Restantierii sunt pasuiti mai mult timp

Statul acorda mai mult ragaz si restantierilor, deoarece s-a majorat perioada de executare a garantiilor. In caz de restante, plata garantiile se va face in maxim 90 zile de la formularea cererii de plata si nu in maxim 90 zile de restanta.

Totodata, a fost reglementata situatie in care sotul sau sotia preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea unui locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin conventie matrimoniala.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult