Data scadentei la credit se poate schimba gratuit

Foto: Keerati/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Keerati/ FreeDigitalPhotos.net

Consumatorii au dreptul sa ceara bancii schimbarea datei scadente la credit, fara sa plateasca niciun comision pentru aceasta solicitare.

In mod normal, scadenta ratei lunare corespunde cu ziua calendaristica in care s-a semnat contractul de credit. Astfel, daca ai primit imprumutul pe data de 20 a lunii, scadenta pentru plata ratelor va fi mereu in data de 20 a fiecarei luni urmatoare.

Uneori, este posibil ca scadenta sa cada intr-un moment total nepotrivit pentru client, cum ar fi chiar inainte de ziua de incasare a salariului. Acest lucru creeaza inconveniente in special, pentru cei care isi incaseaza salariul intr-o singura transa.

Din fericire, legislatia permite consumtorilor sa ceara ca data scadenta sa fie schimbata, fara sa suporte niciun cost. Lege interzice in mod expres bancilor sa incaseze vreun comision, taxa, speza sau orice alt cost in aceste situatii.

Prevederile se aplica insa numai pentru persoanele care au incheiat contracte de credit, incepand cu data de 2 ianuarie 2011. Creditele obtinute anterior de aceasta data nu beneficiaza de acest drept.

Cererea de credit permite uneori sa selectezi scadenta dorita

In prezent, unele banci permit clientilor, ca atunci cand completeaza cererea de credit, sa specifice din start  ziua in care ar dori sa aiba loc scadenta ratelor. O astfel de procedura este extrem de utila, deoarece evita de la bun inceput probleme care pot aparea intre ziua de plata a salariului si ziua de plata a ratei la credit.

In cazul in care ai la dispozitie aceasta optiune, alege ca scadenta ratei sa cada la cateva zile (4-5 zile) dupa ziua de plata a salariului. In acest fel, vei avea timp suficient pentru a achita rata, diminuand riscul aparitiei restantelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult