Schema de acordare a creditelor Prima Masina este regandita

renault clioMinisterul Finantelor Publice a propus modificarea conditiilor pentru creditele auto, ce urmeaza sa fie acordate prin programul Prima Masina. ExpertulBanilor.ro va prezinta principalele schimbari.

Programul Prima Masina a fost conceput in graba, cel mai probabil, in scop electoral. Legea de functionare a fost aprobata rapid de guvern, urmand ca Ministerul Finantelor sa stabileasca normele de aplicare.

Credite pe maxim 5 ani

Cei de la Finante regandesc acum conditiile de acordare. Cea mai importanta schimbare este reducerea perioadei de rambursare de la 7 ani – cat sugerase Ministerul Economiei – la numai 5 ani.

In acest mod, aceste credite vor respecta regulamentul BNR, care limiteaza toate creditele de consum la o perioada de rambursare de 5 ani.

Avans minim de 5% pentru toti clientii

Cea de-a doua modificare importanta este stabilirea unui avans minim de 5% din valoarea masinii, indiferent de varsta solicitantului. Anterior, se luase in calcul ca persoanele de peste 36 de ani sa aiba nevoie de un avans de minim 10%.

Asigurarea Casco ramane mai departe obligatorie, dar se introduce si optiunea ca aceasta sa poata include o fransiza de maximum 100 euro pe eveniment, pentru avarii si furt. Acest lucru va permite solicitantilor sa cumpere asigurari mai ieftine, deoarece includerea unei fransize scade prima de asigurare.

Masina poate fi vanduta

O alta diferenta fata de varianta initiala este introducerea posibilitatii ca autoturismul sa poata fi instrainat, sub conditia achitarii integrale a soldului creditului.

De asemenea, se va putea cesiona prin novatie contractul de credit si autoturismul catre alte persoane, cu conditia ca acestea sa se incadreze in criteriile de eligibilitate ale programului.

Costul maxim al creditului ramane mai departe limitat la o marja de 3 puncte procentuale peste Robor la 6 luni. Dincolo de acest cost, clientul mai trebuie sa achite primele de asigurare (RCA si Casco) si prima de garantare (a carei valoare nu a fost inca stabilita).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult