Scaderea dobanzilor la lei ia o pauza

bnr_6BNR a decis sa faca o pauza in ciclul de reducere a dobanzilor, motivand situatia delicata din Grecia si neintelegerile aparute intre guvern si FMI, pe marginea reducerii TVA.

In 2015, BNR a scazut rata dobanzii de politica monetara de 4 ori la rand. In total, dobanda cheie s-a redus cu un punct procentual, de la 2,75% la 1,75%.

La ultima sedinta a consiliului de administrare al BNR, atmosfera s-a schimbat. Evolutiile interne si externe au impus o atitudine mai prudenta, astfel ca banca centrala a decis sa tina dobanzile neschimbate.

Principalele motive de ingrijiorare sunt:

  • evolutiile din Grecia, pot genera fluctuatii importante asupra cursului de schimb;
  • reducerea cotei de TVA la 19% din 2016 nu este agreata de creditorii externi (FMI si Comisia Europeana), care avertizeaza ca bugetul de stat se va dezechilibra.

 

Pe scurt, situatia din Grecia face ca pietele financiare sa devina agitate, iar Romania este pe care sa isi piarda unul din pilonii de siguranta: acordul cu FMI.

In situatii de criza, investitorii tind sa aleaga destinatiile cele mai sigure si isi retrag masiv banii de pe pietele cu risc ridicat. Intr-un asemenea scenariu, este nevoie ca dobanzile in lei sa fie mai inalte, pentru a atenua iesirile de capital.

Pe plan intern, evolutiile monetare sunt insa favorabile. Rata inflatiei se mentine la un nivel scazut, iar ponderea creditului in valuta continua sa se comprime, coborand la 53,7%. O pondere atat de mica nu s-a mai consemnat din decembrie 2007.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult