Scad comisioanele la fondurile de pensii facultative NN

NN va reduce comisioanele percepute clientilor la fondurile de pensii facultative. Impactul resimtit de consumatori va fi insa minor, fondurile NN continuand sa aiba costuri foarte mari.

Foto: FreeDigitalPhotos.net
Foto: FreeDigitalPhotos.net

NN Pensii si-a informat participantii ca urmeaza sa modifice contractul de administrare, ocazie cu care administratorul reduce comisioanele percepute la fondurile de pensii facultative.

In cazul fondului NN Activ, comisionul retinut din contributii va scadea de la 4,85% la numai 1,5%, iar pentru fondul NN Optim – acest comision scade de la 4,85% la 1,75%. Reducerea se va aplica, incepand cu 20 septembrie 2017.

Comisionul din contributie se retine din sumele virate la fond, inainte ca acestea sa fie investite de catre administrator.

Beneficii minore pentru consumatori

Desi comisioanele se reduc de catre ori, impactul resimtit de catre participanti nu va fi unul semnificativ, reiese din simularile realizate de Expertul Banilor.

De exemplu, daca luam in calcul o contributie lunara de 300 lei pe o perioada de 40 ani, suma acumulata la final va fi cu 3% mai mare la fondul NN Optim, datorita reducerii comisioanelor. La fondul NN Activ, suma acumulata va fi cu 4% mai mare.

Impactul este minor deoarece cea mai mare parte a costurilor suportate de participanti este sub forma comisionului retinut lunar din activul personal (1,95% pe an, in cazul ambelor fonduri).

Acest comision este procentual foarte mic, numai ca baza de calcul o reprezinta toate sumele acumulate la fondul de pensie (contributii si profitul din investitii). De aceea, impactul sau este foarte mare in costul total.

Expertul Banilor te ajuta sa verifici impactul comisioanelor asupra pensiei private, cu ajutorul Calculatorului Cost Pensie Privata.

Costurile totale sunt inca uriase

Dupa reducerea comisioanelor, rata costurilor – indicator care masoara costul total al fondului de pensie – urmeaza sa coboare la 36,75% la NN Activ, respectiv 36,91% la NN Optim.

Rata costurilor iti arata cu cat erodeaza comisioanele pensia ta privata. O rata de 36% inseamna ca pierzi 36% din pensie din cauza comisioanelor.

Dintre fondurile de pensii facultative, cea mai mica rata a costurilor se intalneste la AZT Moderato (26%). Poti compara costurile fondurilor in sectiunea Pensii Private.

Decizia NN isi produce efectele dupa aproape 2 ani de cand ASF a redus la jumatate taxele pentru fondurile de pensii, pentru a incuraja diminuarea costurilor pentru consumatori. Este al doilea administrator care reactioneaza pana acum, dupa ce BCR Pensii a aplicat reduceri similare cu cateva luni in urma.

Pe segmentul pensiilor facultative, costurile totale sunt foarte mari comparativ cu Pilonul II, unde rata costurilor este de numai 15%. Acest lucru face ca aceste produse sa fie putin atractive pentru consumatori in acest moment.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult