Riscul creditelor in lei a scazut semnificativ

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Riscul creditelor in lei a scazut la jumatate in mai putin de 1 an, ca urmare a masurilor de politica monetara luate de BNR. Clientii au devenit mai protejati la fluctuatiile pe termen scurt.

In urma cu 2 ani, Expertul Banilor avertiza consumatorii ca un credit imobiliar in lei este riscant. Argumentul principal era faptul ca indicele de referinta  – Robor – este extrem de instabil.

La inceputul lui 2014, acest lucru s-a si demonstrat, deoarece in decurs de 2 zile, Robor la 3 luni s-a majorat cu 1,5%.

Situatia merita in prezent sa fie reanalizata, pentru a tine cont de deciziile de politica monetara, aplicate de BNR in ultimele luni.

Cum se modifica dobanzile interbancare?

Mai intai, este util sa intelegem cum se modifica indicele Robor (dobanda la care bancile se imprumuta intre ele). Acesta este sub influenta directa a politicii BNR.

Banca centrala tine dobanzile in frau prin urmatoarele instrumente:

  • rata dobanzii de politica monetara sau dobanda cheie: aceasta este dobanda la care BNR initiaza in mod frecvent operatiuni pe piata monetara;
  • dobanda de la facilitatea de depozit: este dobanda la care bancile pot depune oricand disponibilitatile la BNR;
  • dobanda la facilitatea de creditarea: este dobanda la care bancile se pot imprumuta oricand de la BNR.

 

Prin dobanda cheie, BNR stabileste tendinta generala a dobanzilor (de crestere sau scadere). Pe termen scurt, dobanzile interbancare pot insa devia.

Daca bancile au lichiditate excedentara, dobanzile interbancare tind sa scada. Nivelul minim pana la care se pot reduce este dobanda BNR de la facilitatea de depozit. Sub acest nivel nu au cum sa scada, pentru ca facilitatea oferita de BNR este permanenta.

La fel, daca bancile se confrunta cu un deficit de lichiditate, dobanzile interbancare pot creste, fara a depasi dobanda BNR de la facilitatea de creditare. Si aceasta are caracter permanent, actionand ca un plafon maxim pentru ratele Robor.

De ce au scazut riscurile?

Pana in toamna lui 2014, diferenta dintre dobanda BNR de la facilitatea de creditare si dobanda de la facilitatea de depozit era de 6%. Acest lucru insemna ca Robor se putea modifica cu pana la 6% de la o zi la alta.

Aceasta fluctuatie era asumata de BNR, prin politica monetara pe care o promova. Tocmai din acest motiv, indicii de referinta la credite erau instabili si puteau face ca ratele sa creasca cu valori mari de la luna la alta.

Din octombrie 2014, BNR a inceput gradual sa reduca ecartul dintre dobanzile de la facilitatile permanente. In prezent, acest ecart s-a redus la jumatate, ajungand sa fie de numai 3%.

In consecinta, limitele de fluctatie ale ratelor Robor s-au redus semnificativ si cel mai probabil vor continua sa se ingusteze.

Obiectivul final este ca BNR sa ajunga la o diferenta de numai 0,5% intre dobanda de la facilitatea de creditare si cea de la facilitatea de depozit, asa cum practica Banca Centrala Europeana in zona euro.

bnr dobanzi

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult