Cand poti retrage banii de la fondurile de pensii private?

Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Pong/ FreeDigitalPhotos.net

Retragerea banilor de la fondurile de pensii private se poate face abia in momentul pensionarii. Nu exista posibilitatea de a retrage anticipat sumele depuse, nici macar la pensiile facultative.

Sumele depuse la fondurile de pensii private  – atat cele obligatorii cat si cele facultative – pot fi utilizate doar pentru a cumpara o pensie privata. Legea nu prevede nicio alta posibilitate de utilizare a sumelor respective.

Prin urmare, banii respectivi nu pot fi utilizati nici macar in situatii de urgenta. Acest lucru este valabil inclusiv la fondurile de pensii facultative, unde participantii isi depun economiile in mod voluntar.

Sumele respective sunt blocate in acest mod pentru a permite administratorilor sa faca investitii pe termen lung.

Cand se plateste pensia privata?

In cazul fondurilor de pensii private obligatorii, participantul va putea beneficia de o pensie privata in momentul in care indeplineste conditiile de pensionare in sistemul public. Acest lucru inseamna ca participantii vor avea acces la banii respectivi abia cand vor implini varsta de 65 ani.

Fac exceptie de la aceasta regula, persoanele care se pensioneaza pe caz de boala. Acestea vor primi pensia privata, atunci cand se deschide dreptul pentru a incasa pensia publica de invaliditate.

La fondurile de pensii facultative, participantii vor putea beneficia de o pensie privata dupa implinirea varstei de 60 ani. Pot avea acces la bani mai devreme, cei care se pensioneaza pe caz de invaliditate.

In caz de deces, sumele acumulate la fondurile de pensii se platesc catre mostenitorii legali.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Buna ziua , As dori sa- mi retrag banii.

Comentariile sunt inchise.