Noi restrictii pentru platile in numerar

Foto: Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Serge Bertasius Photography/ FreeDigitalPhotos.net

O noua lege impune restrictii la platile in numerar, incepand cu mai 2015. Expertul Banilor va prezinta limitele stabilite la incasari si plati, valabile pentru persoanele fizice si juridice.

Operatiunile de incasari si plati vor fi limitate mai sever incepand cu 9 mai 2015, o data cu intrarea in vigoare a Legii nr. 70/2015. Aceasta urmareste sa limiteze evaziunea fiscala, prin restrictionarea tranzactiilor cash.

Cum sunt afectate persoanele fizice?

Persoanele fizice vor putea face cumparaturi in numerar de maxim 10.000 lei de la un comerciant. In cazul in care valoarea bunurilor sau serviciilor depaseste acest prag, se poate achita cash cel mult 10.000 lei, iar diferenta trebuie achitata printr-un intrument de plata (plata cu card, ordin de plata).

In plus, sunt limitate si platile intre persoanele fizice, ca urmare a transmiterii dreptului de proprietate asupra unor bunuri, plata unor drepturi, prestari de servicii sau restituirea unor imprumuturi. Aceste plati se pot efectua in limita unui plafon zilnic de 50.000 lei pe tranzactie.

Prin urmare, la vanzarea unei locuinte sau a unui autoturism, suma trebuie achitata prin banca, daca valoarea tranzactiei este mai mare decat pragul de mai sus.

Legea interzice incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactii mai mari de 50.000 lei, precum si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 lei.

Limite de plati in numerar intre persoane fizice
  • 10.000 lei pe zi pentru cumparaturi de la un comerciant
  • 50.000 lei pentru tranzactii intre doua persoane fizice

Care sunt restrictiile pentru societatile comerciale?

Pentru societatile comerciale (inclusiv persoanele fizice autorizate, persoanele care desfasoara activitati independente, liber profesionisti), legea impune noi restrictii atat la plati cat si la incasari.

Pentru tranzactiile intre 2 societati comerciale:

  • platile in numerar catre o alta societate sunt limitate la 5.000 lei pe zi/client, dar nu mai mult de 10.000 lei pe zi;
  • incasarile in numerar nu vor putea depasi 5.000 lei pe zi/client.

 

Pragurile de mai sus se majoreaza la 10.000 lei pentru magazinele de tip cash and carry.

In plus, o societate comerciala nu poate face plati in numerar catre o persoana fizica mai mari de 10.000 lei pe zi. Tot 10.000 lei este si suma maxima pe care o poate incasa zilnic de la un client persoana fizica.

In toate cazurile, este interzisa fragmentarea platilor si incasarilor pentru facturi mai mari de 5.000 lei, precum si fragmentarea facturilor mai mari de 5.000 lei.

Legea interzice acordarea oricaror avantaje de catre comercianti pentru efectuarea de plati in numerar.

Exceptii

Restrictiile de mai sus nu se aplica pentru urmatoarele tranzactii:

  • depunerea de numerar la banca;
  • plata cheltuielilor de deplasare, transport, diurna, cazare;
  • plata impozitelor, taxelor si a amenzilor;
  • retragerea de numerar din conturile bancare pentru plata salariilor;
  • transferuri de bani prin institutii financiare autorizate;
  • depunerea de numerar la automate.

 

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult