Care sunt restrictiile la creditele ipotecare?

Acordarea creditelor ipotecare este restrictionata prin regulamentul BNR, care prevede anumite limite pentru avansul minim solicitat la cumpararea unei locuinte prin credit.

Ultimul regulament BNR privind creditele acordate populatiei a fost emis la sfarsitul lui 2011, insa, a inceput sa se aplice de catre banci abia din primavara lui 2012.

Noile reguli vizeaza, in special, avansul minim solicitat de banca la obtinerea unui credit imobiliar sau ipotecar. Acesta este diferentiat in functie de moneda creditului si venitul obtinut de solicitant.

Creditele in lei sunt cel mai putin afectate, avansul minim fiind in acest caz de 15%;

Creditele in valuta au avansul minim stabilit in functie de moneda in care se obtin veniturile. Daca salariul tau este exprimat in valuta in aceeasi valuta ca si creditul, atunci avansul este de 20%. De exemplu, daca ai veniturile stabilite in euro sau indexate in functie de cursul euro-leu, atunci poti obtine un credit in euro cu un avans de 20%.

Majoritatea clientilor au veniturile exprimate in lei. In acest caz, avansul minim la un credit ipotecar in valuta este:

  • 25% la creditele in euro
  • 40% la creditele in alte valute (dolari, franci elevetieni, etc.).

 

Exceptie face doar programul Prima Casa, unde creditele pot avea un avans de numai 5%, indiferent de moneda de acordare (lei sau euro).

Pentru a afla care suma pe care poti sa o imprumuti la un credit imobiliar, Expertul Banilor iti pune la dispozitie calculatorul Credit Imobiliar – Suma maxima. Acesta determina valoarea creditului si nivelul avansului, tinand cont atat de restrictiile impuse de regulamentul BNR cat si de veniturile tale.

Pentru cei interesati de programul Prima Casa, Expertul Banilor a creat un calculator similar, care determina suma maxima obtinuta printr-un credit Prima Casa, inclusiv avansul minim necesar.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult