Restantele la credite pot fi prevenite
Expertul Banilor iti arat ce solutii exista pentru a evita aparitia restantelor si ce avantaje si dezavantaje implica fiecare varianta.
In cazul in care situatia financiara nu iti mai permite sa achiti integral rata la credit, este bine sa mergi la banca din timp, pana sa apara restante.
Bancile sunt mult mai deschise sa ajute un client care nu are sume restante la credit decat unul care are intarzieri la plata.
Exista mai multe solutii pentru clientii care nu isi mai permit sa achite ratele. Acestea se acorda pe o perioada temporara (1-2 ani), astfel incat sa ajute persoanele sa depaseasca situatia dificila cu care se confrunta:
- reesalonarea creditului pe o perioada mai lunga – conduce la reducerea ratei lunare, deoarece imprumutul se va rambursa pe o perioada mai extinsa; este cea mai avantajoase varianta de restructurare a creditului, deoarece face ca datoria fata de banca sa scada in fiecare luna;
- plata doar a dobanzii – in acest mod, clientul plateste o perioada doar dobanda lunara datorata la credit; aceasta solutie are dezavantajul ca soldul creditul se va mentine neschimbat;
- plata partiala a dobanzii – acesta metoda face ca rata lunara sa scada si mai mult, deoarece clientul va achita doar o parte din dobanda lunara datorata. Diferenta neachitata se adauga la soldul creditului, astfel ca datoria fata de banca va creste; solutia este mai dezavantajoase fata de cea de mai sus, fiind recomandata doar dupa epuizarea variantelor de mai sus;
- perioada de gratie totala – este cea mai putin avantajoasa solutie de restructurare a creditului, deoarece faca soldul creditului sa creasca semnificativ in timp; daca se mentine o perioada foarte lunga, aceasta varianta poate face ca imprumutul sa devina extrem de costisitor.
Alegerea variantei de restructurare a creditului depinde de situatia financiara cu care se confrunta fiecare client in parte, dar si de disponibilitatea bancii de a accepta planul de restructurare.