Ce suma se acorda la o despagubire RCA?

Despagubirile platite de societatile de asigurare se fac, de cele mai multe ori, pentru reparatia masinii avariate. Nivelul pagubei este in acest caz egal cu costul reparatiilor partilor componente sau de inlocuire a pieselor avariate, inclusiv montajul.

Iti poti repara masina la orice service auto, fara ca asiguratorul sa iti poate impune vreo restrictie. Prin urmare, daca doresti sa iti repari masina la un service auto de reprezentanta, asiguratorul este obligat sa acopere preturile practicate de acel service. Costul reparatiilor se stabileste pe baza devizului eliberat de unitatea reparatoare.

In efectuarea reparatiilor, costurile se determina astfel incat lucrarile se aduca vehiculul in starea anterioara producerii accidentului. Se vor include urmatoarele costuri:

  • costul pentru reparatia sau inlocuirea pieselor avariate;
  • cheltuielile cu materialele folosite la montaj;
  • costurile cu manopera legate de montarea si demonatea pieselor avariate, aferente reparatiei.

Cand se declara dauna totala?

Despagubirea nu poate depasi valoarea vehiculului la data producerii evenimentului si nici limita de despagubire din polita RCA. In cazul in care paguba depaseste valoarea vehiculului se declara dauna totala.

Suma platita in caz de dauna totala:

Valoarea despagubirii =¬† Valoarea masinii¬† –¬† Valoarea ramasa (epava)

Valoarea masinii se stabileste de catre asigurator in functie de valoarea de piata a unor vehicule de aceeasi marca, model, caracteristici tehnice si dotari, an de fabricatie si numar de km parcursi. Modul de calcul se comunica pagubitului, in oferta de despagubire.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult