Dauna provocata de o masina inmatriculata in alta tara

Expertul Banilor iti arata care sunt pasii de parcurs ca sa-ti repari masina pe RCA, atunci cand soferul vinovat de accident are autoturismul inmatriculat in alta tara.

auto-bgNumarul accidentelor auto in care au fost implicate masini inmatriculate in alte tari a crescut mult in ultimii ani, in special, din cauza masinilor de Bulgaria.

Pentru a evita plata taxei de inmatriculare, multe persoane aleg sa isi inregistreze autoturismul in Bulgaria. Atunci cand aceste masini provoaca accidente, procesul de despagubire este insa mai dificil.

In cazul in care ai fost implicat intr-un accident, iar soferul vinovat de accident are masina inmatriculata in alta tara, pasii de parcurs sunt urmatorii:

  • mergi la unitatea de politie pe raza careia s-a produs accidentul si cere intocmirea unui proces-verbal, unde trebuie consemnate circumstantele producerii accidentului, autoturismele implicate, informatii despre asigurari si soferi;
  • obtine de la soferul vinovat o copie dupa asigurarea Carte Verde. In cazul autoturismelor inmatriculate in Spatiul Economic European, este posibil ca soferul sa nu poate oferi aceasta copie. In acest caz, trebuie ca numarul de inmatriculare, marca si tipul autoturismului sa fie indicate corect in procesul verbal de la politie.
  • cauta corespondentul din Romania al societatii de asigurare straine, cu ajutorul Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din Romania (BAAR). Lista corespondentilor este trecuta pe website-ul BAAR;
  • daca nu gasesti corespondentul sau societatea straina nu are corespondent in Romania, adreseaza-te direct la BAAR, la adresa secretariat@baar.ro;
  • urmatoarea etapa este deschiderea unui dosar de dauna pentru constatarea avariilor la corespondent sau BAAR, in functie de cine gestioneaza dauna. La avizare, trebuie sa anexezi documentele detinute. Plata despagubirilor va fi posibila, abia dupa ce corespomdentul sau BAAR va confirma valabilitatea asigurarii.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult