Cum procedez dupa un accident auto?

Daca ai fost implicat intr-un accident auto si ai suferit pagube din vina altui sofer, atunci esti indreptatit sa primesti despagubiri, prin intermediul asigurarii RCA.

In aceste conditii, soferul vinovat de producerea accidentului este obligat sa-ti furnizeze urmatoarele informatii: numele, prenumele si adresa de resedinta a proprietarului autovehiculului, denumirea si sediul asiguratorului, precum si numarul si seria politei RCA, numarul de inmatriculare al autoturismului.

De regula, pagubitul primeste o copie dupa asigurarea RCA, unde sunt inscrise toate aceste informatii.

Daca in urma accidentului s-au produs doar pagube materiale si in accident au fost implicate doar 2 autovehicule, nu este obligatoriu ca incidentul sa fie raportat la politie si se poate aplica procedura de constat amiabil.

In restul cazurilor, evenimentul trebuie raportat la sectia de politie, in maxim 24 de ore de la producerea accidentului.

In urma declaratiilor date de fiecare parte implicata, procesul verbal eliberat de politie va stabili partea vinovata si va emite autorizatia de reparatie.

Ulterior, partea pagubita trebuie sa se adreseze asiguratorului care a emis polita RCA si va depune urmatoarele documente la unul din birourile de daune ale acestuia:

  • cererea de despagubire (formularul este obtinut de la asigurator);
  • procesul verbal eliberat de politie si autorizatia de reparatie sau formularul de constat amiabil;
  • copii dupa actele autoturismului avariat (certificat de inmatriculare, polita RCA).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult