Cat timp dureaza procedura de despagubire?

Legea stabileste termene limita pentru plata despagubirilor, insa acestea permit asiguratorului sa intarzie plata si cu cateva luni, daca doreste sa efectueze investigatii suplimentare.

In cazul in care autoturismul tau este asigurat printr-o polita Casco, acest lucru te poate salva de multe neplaceri. Majoritatea politelor Casco nu includ penalizari daca alta persoana este vinovata de producerea accidentului.

In acest caz, nu ezita sa-ti repari masina pe Casco, deoarece asigurarea nu se va scumpi la reinnoire. Asiguratorul Casco isi va recupera despagubirile platite de la asiguratorul RCA, al soferului vinovat de accident si va fi extrem de ingaduitor in a accepta o nota de plata cat mai mare din partea service-ului auto (in acest fel, el isi incarca concurenta cu daune mai mari!).

In cazul in care nu ai o polita Casco, atunci trebuie sa apelezi la polita RCA a soferului vinovat. Foarte multe polite de acest tip sunt insa emise de societati recunoscute ca nu platesc la timp despagubiri sau refuza sa avizeze dosarul de dauna, fara motive justificate.

Cererea de despagubire

Daca vrei sa repari masina pe RCA, trebuie sa depui o cerere de despagubire la societatea de asigurare a soferului vinovat de accident, impreuna cu documentele doveditoare. Legea permite ca cererea sa fie depusa si electronic.

In maxim 3 zile lucratoare de la depunerea cererii, asiguratorul intocmeste un proces-verbal de constatare, unde se mentioneaza piesele avariate si solutiile tehnice propuse. Daca nu esti de acord cu solutiile propuse, poti inscrie propriile obiectii in sectiunea de mentiuni. La sfarsit, vei primi un exemplar al procesului verbal.

Daca pe parcursul reparatiei, sunt identificate si alte avarii, se va intocmi un proces verbal suplimentar, in maxim 3 zile lucratoare de la notificarea service-ului. Solutiile tehnice finale sunt stabilite de unitatea reparatoare, pe baza manualului de reparatie al producatorului auto.

Societatea de asigurare are la dispozitie 30 zile de la depunerea cererii de despagubire pentru a oferi un raspuns. In lipsa unui raspuns, dosarul se va considera aprobat.

In cazul in care dosarul de dauna a fost avizat, plata despagubirii se face in maxim 10 zile lucratoare de la momentul depunerii ultimului document solicitat de asigurator.

Daca nu esti multumit de modul in care este solutionat dosarul de daune, poti face o reclamatie pentru RCA la autoritatea de supraveghere.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult