Cum pot renunta la un contract de economisire-creditare?
Clientii care semneaza un contract de economisire-creditare nu pot retrage banii economisiti timp de 5 ani. Rezilierea contractului inaintea acestui termen poate presupune plata unor comisioane de penalizare si pierderea primelor de stat.
Contractele de economisire-creditare sunt destul de rigide in privinta utilizarii banilor economisiti. Este bine de stiut de la bun inceput ca doar dupa ce trec 5 ani de la semnarea contractului vei putea retrage banii, pentru a-i cheltui cum doresti.
Banca nu este obligata sa acorde creditul
O solutie pentru a cheltui sumele economisite mai devreme este solicitarea creditului locativ. Acesta se acorda insa in anumite conditii, ce trebuie indeplinite simultan:
- atingerea sumei minime de economisit (intre 40-50%, in functie de tipul de contract ales);
- atingerea cifrei minme de evaluare (un indice calculat de banca in functie de sumele economisite si dobanzile incasate, pe baza caruia se repartizeaza contractele clientilor. Pentru a afla cifra de evaluare actuala trebuie sa soliciti informatii la banca);
- indeplinirea criteriilor de creditare ale bancii, in ceea ce priveste venitul necesar, vechimea in munca si a altor cerinte incluse in normele interne de creditare.
Daca ai indeplinit toate aceste conditii poti primi credit. In acest moment, poti cheltui atat sumele economisite, cat si creditul primit. Banii pot fi cheltuiti insa doar in scop locativ (achizitia sau constructia unei locuinte, modernizarea locuintei sau refinantarea unui credit imobiliar).
Asa cum se observa, acordarea creditului nu este obligatorie pentru banca, iar clientul nu poate rezilia contractul pentru acest motiv.
Rezilierea duce la pierderea primelor de stat
Daca nu ai rabdare ca sa astepti pana devii eligibil sa primesti credit sau pana sa treaca minim 5 ani de la semnarea contractului, atunci solutiile sunt:
- rezilierea contractului, cu plata imediata a sumelor economisite – aceasta este varianta cea mai nefavorabila pentru client deoarece pierde primele de stat si plateste suplimentar, unui comision penalizator (la BCR Banca pentru Locuinte, acest comision este de 1% din suma contractata);
- rezilierea contractului, cu plata sumelor economisite peste 3 luni – si in acest caz se pierd toate primele de stat incasate, dar nu mai trebuie sa platesti comisionul de reziliere.