Reduceri majore de costuri la creditele pentru locuinte

Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: hywards/ FreeDigitalPhotos.net

Anul 2015 a debutat cu reduceri importante de costuri la creditele pentru locuinte, in special, ca urmare a scaderii indicilor de referinta la lei si euro.

La fiecare inceput de an, are loc o actualizare a dobanzilor practicate la credite in functie de noile valori ale indicilor de referinta.

Acest proces a condus la scaderi importante de costuri la creditele pentru locuinte (credite ipotecare si credite Prima Casa), unde dobanzile sunt variabile.

La creditele in lei, reperul dupa care se stabilesc dobanzile sunt ratele Robor (dobanzile interbancare). In ultimul trimestru din 2014, acest indice a cunoscut scaderi importante, de pana la 1,5%.

In urma acestor actualizari, dobanzile la creditele Prima Casa au ajuns la valori foarte scazute, de numai 3,5-3,7%, in functie de banca. Si la creditele ipotecare s-a observat o tendinta similara, cele mai ieftine oferte avand dobanzi mai mici chiar decat 4%.

Un alt aspect favorabil pentru consumatori este ca perspectivele se prezinta favorabil, cel putin pentru anul in curs. Banca Nationala a operat deja o noua scadere a dobanzii de politica monetara, decizie ce incurajeaza ieftinirea creditelor in lei mai departe.

In plus, riscul creditelor in lei pare sa se fi diminuat. Anterior, turbulentele de pe plan international erau gestionate de BNR, prin sacrificarea dobanzilor in lei cu scopul de a tine cursul stabil.

Acest mecanism au fost intens utilizat in special, la aparitia crizei financiare in octombrie 2008, cand dobanzile interbancare la lei au urcat pana la 50%. A fost nevoie de 6 ani pentru a cobori ratele Robor, in mod gradual, la valori mai mici de 2%.

Problemele financiare care au aparut in Rusia la finele anului trecut s-au reflectat de aceasta data doar la nivelul cursului valutar. Piata monetara nu a mai fost afectata intr-o maniera semnificativa. Mentinerea acestei conduite la nivelul politicii monetare este o conditie esentiala pentru a face creditele in lei mai sigure pe termen lung.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult