Rating fonduri de pensii private

Expertul Banilor utilizeaza o scara de la 1 la 5 stele pentru a compara fondurile de pensii private. Cu cat un fond are mai multe stele, cu atat este cotat mai bine de Expertul Banilor. In acest fel, consumatorul obisnuit poate evalua usor performantele fondurilor de pensii.

In vederea acordarii notelor, fondurile de pensii sunt grupate in 2 categorii: fondurile de pensii obligatorii si fonduri de pensii facultative. Pentru fiecare categorie, Expertul Banilor ierarhizeaza fondurile intre ele, in functie de 3 criterii: randament, risc si costuri.

Un investitor nu este interesat sa obtina cel mai mare randament, indiferent de risc. De aceea, Expertul Banilor favorizeaza fondurile care obtin cel mai bun raport randament-risc. In acest scop, se calculeaza pentru fiecare fond un indicator ce masoara Riscul si Rentabilitatea ajustata la costuri.

In plus, un investitor nu doreste ca un fond sa obtina un randament ridicat pe termen scurt, ca apoi performanta sa scada. Investitorii doresc randamente stabile in timp. De aceea, Expertul Banilor calculeaza notele tinand cont de performantele din ultimii 5 ani. Astfel, fondurile care genereaza randamente inalte, in mod consecvent, sunt punctate mai bine.

Primul pas consta in ajustarea rentabilitatii lunare la costuri, pentru a tine cont si de comisionul retinut din contributie (restul comisioanelor sunt deja incluse in randamentele afisate de fonduri). Rentabilitatea ajustata este apoi comparata cu ratele Robor la 3 luni (folosite ca benchmark pentru a masura performanta fondurilor). Rentabilitatea finala este media excedentul de rentabilitate pe ultimii 3 ani.

Riscul este masurat prin deviatia standard a excedentului de rentabilitate pe ultimii 3 ani. Ulterior, Expertul Banilor calculeaza raportul dintre rentabilitate si risc. Acest indicator este denumit indicele Sharpe, fiind utilizat de investitorii institutionali in strategiile de investitii.

Pentru a face acest indice pe intelesul publicului larg, Expertul Banilor incadreaza fondurile de pensii in 5 grile, in functie de acest indicator:

  • prima transa cuprinde primul interval de 10% din grila, unde se gasesc fondurile cu 5 stele;
  • transa urmatoare cuprinde urmatorul interval de 22,5% din grila, unde se gasesc fondurile cu 4 stele;
  • transa urmatoare cuprinde urmatorul interval de 35% din grila, unde se gasesc fondurile cu 3 stele;
  • transa urmatoare cuprinde urmatorul interval de 22,5% din grila, unde se gasesc fondurile cu 2 stele;
  • ultima transa cuprinde ultimul interval de 10% din grila, unde se gasesc fondurile cu 1 stea.

 

Notele sunt reevaluate trimestrial.

Sistemul de rating evalueaza performantele anterioare ale fondurilor de pensii si nu reprezinta o garantie pentru performantele viitoare.