Raiffeisen sterge 25% din datoria clientilor cu credite in franci

Raiffeisen Bank si-a imbunatatit oferta de conversie pentru creditele in franci si este dispusa acum sa stearga 25% din datoria existenta. Clientii pe care darea in plata nu-i protejeaza sunt lasati mai departe sa suporte intreaga povara a datoriei.

raiffeisen bank agentieRaiffeisen Bank are o noua oferta de conversie pentru clientii cu credite in franci elvetieni, valabila pana la 30 aprilie 2017.

Banca ofera o reducere cu 25% a datoriei existente, dupa care imprumutul este convertit in lei la cursul BNR din ziua conversiei.

Creditul ramas va avea o dobanda de 4,5%, fixa in primii 5 ani. Ulterior, rata dobanzii devine variabila, avand o marja de 3 puncte procentuale peste Robor la 3 luni.

Oferta este foarte atractiva, insa nu este detinata tuturor clientilor, asa cum a procedat Banca Transilvania atunci cand a preluat portofoliul de credit Volksbank.

Oferta este pentru clientii supraindatorati

Raiffeisen vizeaza sa-i ajute doar pe clientii care nu mai pot face fata ratelor. Oferta se aplica celor care au ajuns sa aiba un grad de indatorare pe familie de peste 60%. In calculul gradului de indatorare se tine cont inclusiv de veniturile codebitorilor.

O alta conditie este ca solicitantul sa nu aiba restante mai mari de 90 de zile. Oferta este valabila doar pentru creditele cu garantie ipotecara.

Comparativ cu oferta similara lansata in decembrie 2015, aceasta este imbunatatita. Atunci banca stergea imediat doar 10% din sold si inca 10% gradual, in urmatorii 2 ani, daca nu apareau restante. In plus, conversia este detinata celor cu un grad de indatorare de peste 65%.

Banca se protejeaza impotriva darii in plata

Prin aceasta noua oferta, banca da impresia ca vrea sa limiteze impactul darii in plata, prin prisma clarificarilor aduse de Curtea Constitutionala.

Clientii supraindatorati sunt cei care au cele mai multe motive sa predea locuinta la banca, iar instantele de judecata ar putea decide chiar si modificarea contractului, conform deciziei Curtii Constitutionale, si exista riscul sa impuna bancii sa suporte o pierdere chiar mai mare.

Cei care isi permit inca sa achite ratele – umflate timp de multi ani de aprecierea francului – sunt lasati mai departe sa suporte efectele cursului de schimb. Decizia Curtii Constitutionale prevede ca una din conditiile aplicarii darii in plata este incapacitatea clientului de a mai plati ratele.

Cei cu un grad de indatorare mai mic de 60% sunt astfel lasati mai departe sa suporte singuri povara creditelor in franci, deoarece nicio lege nu-i protejeaza momentan.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult