Raiffeisen recomanda restructurarea la creditele in franci

raiffeisen 3Raiffeisen Bank recomanda clientilor cu credite in franci sa isi restructureze creditul cu unul in lei, daca nu mai pot plati ratele. Ei pot beneficia in acest fel de o scutire de datorie.

Raiffeisen Bank are in acest moment in jur de 8.800 de clienti cu credite in franci elvetieni. Acestia au fost afectati sever de cresterea cursului de schimb, care le-a majorat substantial rata lunara, exprimata in lei.

Dobanzile scad cu 0,5%

Pentru a-i ajuta, banca a decis sa actualizeze cu 5 luni mai devreme rata dobanzii, in functie de indicele de referinta (LIBOR CHF). Acesta a scazut recent cu 0,5%, insa conform contractelor, banca urma sa actualizeze dobanzile abia la mijlocul anului.

“Am hotarat sa scadem dobanda la aceste credite acum, desi termenul de resetare era la 30 iunie 2015, pentru ca nivelul ratelor lunare sa nu fie atat de afectat de majorarea cursului CHF”, a precizat vicepresedintele Raiffeisen, Vladimir Kalinov.

O reducere a ratei dobanzii cu 0,5% nu ii va ajuta insa prea mult pe clienti. La un credit in CHF cu o perioada ramsa de rambursat de 25 de ani, acest lucru duce scaderea ratei cu numai 8%. Ori cursul a crescut recent cu 18%. Prin urmare, clientii trebuie sa faca fata unor rate majorate cu 10%.

Restructurarea este solutia recomanda pentru restantieri

Oficialii bancii recunosc ca aceasta masura nu este o solutie pentru clientii care au ajuns la limita bugetului. “Cea mai eficienta modalitate de a sprijini clientii care au dificultati de plata a ratelor ramane insa restructurarea creditului pe care o oferim de la caz la caz, inca din 2009”, afirma Kalinov.

Pentru cei care au credite in valuta si doresc sa le converteasca in lei, banca le ofera un credit in lei cu dobanda fixa pe perioada restructurarii. In acest mod, rata lunara se poate reduce cu valori cuprinse intre 20% si 40%.

Clientii care isi platesc ratele la zi pe perioada restructurarii, pot beneficia de reduceri graduale a datoriei: 5% la fiecare 2 ani, pe o perioada de maxim 6 ani cat dureaza restructurarea.

Raiffeisen Bank precizeaza ca in prezent, 10% dintre clientii cu credite in franci beneficiaza de restructurare, iar o mare o parte dintre acestia sunt la zi cu plata ratelor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult