Raiffeisen majoreaza avansul minim la creditele imobiliare

raiffeisen 3Raiffeisen Bank a majorat semnificativ avansul minim la creditele imobiliare si a eliminat din oferta creditele Prima Casa. Decizia vine ca reactie la posibila intrare in vigoare a legii privind darea in plata.

Creditele imobiliare de la Raiffeisen Bank au devenit mai greu de obtinut, dupa ce banca a majorat avansul minim de la 15% la 35% la imprumuturile in lei. La cele in euro, avansul s-a majorat de la 25% la 40%.

In paralel, banca a retras din oferta creditele Prima Casa, unde avansul minim era de numai 5%.

La creditele de refinantare cu ipoteca, imprumutul este de maxim 65% din valoarea locuintei ipotecate. Cele mai dure conditii se aplica la creditele de nevoi personale cu ipoteca. In acest caz, Raiffeisen finanteaza doar 55% din valoarea imobilului adus in garantie.

Restul bancilor nu au ajustat inca avansul minim la creditele garantate cu ipoteca.

De ce a crescut avansul minim?

Decizia Raiffeisen este motivata de posibila intrare in vigoare a legii privind darea in plata. Aceasta va permite imprumutatilor sa stinga datoria fata de banca prin predarea locuintei.

Legea a fost retrimisa in Parlament spre reexaminare de catre presedinte. Daca parlamentul va aproba insa aceasta lege a doua oara, ea va fi obligatoriu promulgata.

Raiifeisen este prima banca care ia masuri pentru a se proteja de efectele acestei legi. Principalul risc pentru banca este sa nu isi poata recupera imprumutul, in cazul in care clientul decide da predea bancii locuinta.

Pentru a limita acest risc, banca finanteaza intr-o proportie mai mica achizitia unei locuinte. In cazul Raiffeisen, clientul trebuie sa plateasca din surse proprii 35% din pretul de achizitie. In cazul in care va apela la darea in plata, el va pierde acest avans.

In plus, banca se asigura ca isi va recupera integral imprumutul prin vanzarea locuintei, chiar si daca preturile locuintelor scad cu pana la 35%. Cu cat avansul cerut de banca este mai mare, cu atat banca se protejeaza impotriva unor scaderi mai ample ale preturilor la case.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult