Rabla 2017 a luat startul
Persoanele fizice interesate sa achizitioneze un autoturism nou pot merge la dealerii auto pentru a se inscrie in programul Rabla.
Pe 18 mai 2017 a luat startul cea de-a 13-a editie a programului Rabla, prin care statul acorda subventii in vederea achizitionarii unui autoturism nou.
Programul Rabla Clasic ofera o prima de 6.500 lei pentru persoanele care caseaza o masina mai veche de 8 ani, in vederea cumpararii uneia noi.
Prima de casare poate fi cedata de proprietarul rablei. In majoritatea cazurilor, dealerii auto asigura clientilor legatura cu persoane care detin masini vechi.
La prima de casare se poate adauga un ecobonus de 1.000 lei, daca autoturismul are emisii de CO2 de maxim 98 grame/km. Bugetul alocat pentru Rabla Clasic este de 180 milioane lei in 2017.
Principala schimbare intervenita in acest an este ca statul va finanta prin acest program doar masinile care au emisii de maxim 130 g CO2/km.
Subventii foarte mari pentru masini electrice
In paralel, guvernul continua si Programul Rabla Plus, prin care se stimuleaza achizitia de masini electrice si hibride.
Introdus in 2016, programul a fost un esec. Fondurile alocate pentru acest program au sfarsit prin a fi redirectionate catre Rabla Clasic, deoarece nu a existat interes din partea consumatorilor.
In 2017, guvernul a decis sa creasca substantial valoarea subventiilor pentru a trezi interesul cumparatorilor. Ajutorul de stat – denumit ecotichet – este de 45.000 lei (fata de 20.000 lei in 2016) daca se achizitioneaza un autoturism electric, respectiv 20.000 lei (fata de 5.000 lei in 2016) daca se achizitioneaza un autoturism hibrid.
In Rabla Plus nu este nevoie sa fie casata o masina veche pentru a beneficia de subventie. Cei care detin o rabla, pot insa beneneficia suplimentar si de prima de casare de 6.500 lei.
Fondurile alocate pentru Rabla Plus sunt de 45 milioane lei, suficiente pentru a finanta achizitia a 1.000 de masini electrice.
Informatii despre pasii de parcurs sunt disponibile in Ghidul Programului Rabla.