Promotii la depozite. Care sunt riscurile?

promotii-image
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Scaderea dobanzilor platite de banci la depozite te poate aduce in situatia de a retrage mai putini bani decat ai depus. ExpertulBanilor.ro iti arata cum te poti proteja atunci cand alergi dupa promotii la depozite.

Dobanzile la depozite, atat cele in lei, dar mai ales cele in euro si dolari au ajuns la niveluri foarte mici, care pun in pericol castigurile tale.

Promotii cu final neasteptat

Acest risc este mai ridicat in cazul in care faci depozite pe termen scurt pentru a prinde o promotie, cu intentia de a retrage apoi banii la scadenta.

Acum, depozitele in lei au dobanzi de aproape 4% pentru un termen de 1 luna. Acest lucru inseamna ca la scadenta, vei avea un castig de 0,33%. Dupa retinerea impozitului pe dobanda, castigul net va fi de 0,27% din suma depusa.

Daca tinem cont de un comision de retragere de numerar de 0,5%, in final, ajungi la o pierdere de 0,2% din suma depusa. Poti simula veniturile obtinute din dobanda, cu ajutorul calculatorului Depozit la termen.

Pe termene mai lungi, dobanda aduce castiguri

Pentru a evita aceasta pierdere este necesar sa alegi ofertele care iti permit sa retragi banii la scadenta fara sa platesti comision. O alta solutie este sa depui banii pe perioade mai lungi. De exemplu, daca ai alege un depozit pe 3 luni cu o dobanda tot de 4%, atunci la scadenta, vei iesi in castig (+0,34% din suma depusa) chiar si dupa plata comisionului de retragere.

In cazul depozitelor in valuta, perioada minima pe care sa faci depozitul ar trebui sa fie si mai mare. De exemplu, dobanzile la depozitele in dolari sunt de aproximativ 1% pe an, ceea ce inseamna ca pentru nu a suporta o pierdere, trebuie sa depui banii pe o perioada mai mare de 6 luni.

Transferurile bancare in lei iti economisesc bani

O alta metoda prin care iti poti proteja castigul este sa eviti sa retragi banii in numerar.

Transfera banii prin ordine de plata si vei plati comisioane mult mai mici. De exemplu, pentru a transfera 10.000 in numerar, comisionul este de 50 lei (0,5% x 10.000). Daca faci un transfer bancar, comisionul nu trece de 10-15 lei in majoritatea cazurilor. Astfel, castigul net va fi mai mare in final.

Transferul interbancar nu este eficient decat atunci cand faci plati in lei. Transferurile in valuta au comisioane mult mai mari si iti aduc economii de costuri doar daca transferi sume mari.

Scaderea dobanzilor platite de banci la depozite te poate aduce in situatia de a retrage mai putini bani decat ai depus. ExpertulBanilor.ro iti arata cum te poti proteja atunci cand alergi dupa promotii la depozite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult