Programul Prima Casa continua si in 2014

Foto: phanlop88/ FreeDifitalPhotos.net
Foto: phanlop88/ FreeDifitalPhotos.net

Programul Prima Casa primeste noi fonduri de la stat, pentru ca bancile sa poate acorda imprumuturi si in 2014. In plus, legislatia a fost modificata pentru a permite si altor finantatori sa participe in program.

Guvernul a aprobat un plafon suplimentar de garantii de 1,2 miliarde lei pentru 2014, care va fi utilizat de banci pentru acordarea de credite Prima Casa. Din acest plafon, 500 milioane lei sunt rezervate pentru achizitia de locuinte ANL.

Pe langa aceste fonduri noi, banci au la dispozitie si sumele alocate de guvern in 2013, ce au ramas neutilizate. Garantiile neconsumate se ridica la 180 milioane lei, in cazul creditelor pentru achizitia oricarui tip de locuinta si alte 497 milioane lei pentru finantarea achizitiei de locuinte ANL de catre chiriasi.

Avand in vedere ca garantiile acopera 50% din soldul creditelor Prima Casa, banci au la dispozitie fonduri pentru a acorda credite noi in valoare de 3,7 miliarde lei in 2014.

“Aceste masuri creeaza conditii propice pentru cresterea gradului de utilizare a plafonului de garantii care pot fi acordate in cadrul programului pentru achizitia si constructia de locuinte”, se arata in comunicatul emis de Ministerul Finantelor Publice.

Mai multi finantatori doresc sa intre in program

O alta decizie luata de guvern este cresterea numarul de finantatori participanti in program. Ministerul de Finante a primit solicitari in acest sens de la o serie de banci, precum ING Bank, Banca Feroviara, Marfin Bank, dar si de la institutii financiare nebancare si cooperative de credit (Creditcoop, Immocredit).

Cresterea ofertelor nu inseamna automat ca imprumuturile se vor ieftini. O serie de banci ce practicau costuri mai mici au cerut sa aiba posibilitatea de a majora marja de dobanda pana la nivelul maxim admis (2,5 puncte procentuale peste Robor).

Conform modificarilor legislative adoptate, bancile vor putea ajusta costurile totale practicate, cu ocazia redistribuirii plafonului de garantii. Modificarile de costuri nu vor afecta persoanele care au obtinut credite in trecut, ci doar pe noii solicitanti de imprumuturi.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult