Care este procedura de constatare amiabila?

Formularul de constatare amiabila pemite soferilor sa isi repare masina in baza politelor de asigurare, fara a se mai prezenta la politie pentru a obtine autorizatie de reparatie.

Procedura de constatare amiabila poate fi aplicata doar daca urmatoarele conditii sunt intrunite simultan:

  • accidentul s-a soldat doar cu pagube materiale;
  • in accident au fost implicate 2 vehicule;
  • accidentul a avut loc pe teritoriul Romaniei.

 

O alta conditie este ca soferii implicati sa ajunga la o intelegere cu privire la modul in care s-a produs accidentul. In caz contrar, vor fi nevoiti sa se adreseze sectiei de politie in raza careia s-a produs tamponarea.

Ambii conducatori auto implicati in accident trebuie sa completeze si sa semneze acelasi formular. Acesta are 2 pagini autocopiative, ambele avand aceiasi valoare juridica.

Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a vinovatiei. Faptele descrise in formular vor ajuta societatile de asigurare sa solutioneze dosarul de dauna, alaturi de celelalte probe din dosar.

Pentru a-si repara masina, soferul care se considera indreptatit sa incaseze despagubiri se va adresa societatii care a emis polita RCA a celuilat vehicul, implicat in accident.

Si soferul care doreste sa isi repare masina pe polita Casco poate utiliza formularul de constatare amiabila.

Formularul de constatare amiabila se poate obtine de la societatile de asigurare, fiind recomandat sa solicitati un formular la data incheierii politei RCA si sa-l pastrati in autoturism.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult