Primele de asigurare devin unisex: Femeile vor plati mai mult

Foto: anankkml/ FreeDigitalPhotos.net

Societatile de asigurare nu mai pot practica tarife diferentiate la asigurari pentru femei si barbati. Expertul Banilor iti arata de ce femeile urmeaza sa plateasca prime de asigurare mai mari.

Noile cerinte au devenit obligatorii de la 21 decembrie 2012 si afecteaza doar politele nou emise. Cei care au achizitionat asigurari in trecut, vor plati tarifele agreate, pana la expirarea contractului.

Obligatia a fost impusa prin decizia Curtii Europene de Justitie din 1 martie 2011, care a anulat prevederile art. 52(2) din Directiva CE 113/2004, ce permitea prime si beneficii diferentiate pe sexe.

In legislatia autohtona, aceste modificari s-au transpus prin OUG 61/2008 privind implementarea principiului egalitatii de tratament intre barbati si femei in ceea ce priveste accesul la bunuri si servicii, informeaza Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

Schimbarile vor avantaja barbatii atunci cand cumpara asigurari de viata sau auto, in timp ce femeile vor trebui sa plateasca prime mai mari.

Pana acum, societatile de asigurare aplicau prime mai mici la asigurarile de viata pentru femei decat la cele pentru barbati. Motivul era legat de riscuri: femeile traiesc in general mai mult decat barbatii, iar riscul unui accident este de asemenea, mai mic in cazul lor.

Cum riscurile asigurate erau mai mici si tarifele erau mai scazute. Aceasta diferentiere nu mai este posibila de acum inainte, astfel ca societatile de asigurare vor unifica tarifele la un nivel intermediar: barbatii vor plati ceva mai putin, iar femeile – mai mult.

Si in cazul asigurarilor auto, femeile vor avea de pierdut si barbatii de castigat.

In ciuda cliseelor ca barbatii conduc mai bine decat femeile, ei produc mai multe accidente deoarece sunt mai impulsivi la volan. In schimb, femeile conduc mai prudent, astfel ajung sa plateasca prime de asigurare mai mici.

Introducerea asigurarii unisex va avea acelasi efect ca si in cazul de mai sus: tarifele vor fi ajustate la un nivel intermediar (intre cat plateau inainte femeile si cat plateau barbatii).

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult