Prima de stat vine cu 2 ani intarziere

Cei care incheie contracte de economisire-creditare ar trebui sa stie ca prima de stat se plateste cu o intarziere de aproape 2 ani. ExpertulBanilor.ro iti arata informatiile pe care nu le vei afla de la agentii de vanzari.

Pentru contractele de economisire-creditare, statul acorda o prima egala cu 25% din sumele economisite in fiecare an. Valoarea maxima a subventiei este limitata la 250 euro, pentru fiecare contract.

bcr 6Prin urmare, castigul este maxim daca reusesti sa economisesti aproximativ 1.000 euro, an de an.

Nivelul subventiei se poate majora daca inchei contracte suplimentare, pe numele rudelor. Legea este permisiva, astfel pentru fiecare membru de familie se poate incheia un contract, ce da dreptul la prima de stat.

In aceste conditii, o familie poate economisii 2.000 euro pe an si poate incasa de la stat 500 euro.

Singurul inconvenient este ca statul nu plateste la timp, iar agentii de vanzari care incheie astfel de contracte nu au niciun interes sa sperie clientii, mai ales ca ei incaseaza comisioane pentru fiecare contract nou semnat.

In 2013 se vor plati primele pentru 2011

Ultimul raport anual publicat de BCR Banca pentru Locuinte arata ca intarzierile au crescut in fiecare an si s-a ajuns la o perioada de asteptare de aproape 2 ani.

Pentru economiile din 2010, clientii ar fi trebui in mod normal sa incaseze prima de stat in lunile martie-aprilie din 2011.  In realitate, platite s-au facut esalonat, iar banii au fost incasati integral de clienti abia in octombrie 2012, adica dupa aproape un an si jumatate.

Pentru economiile din 2011, situatia s-a repetat. Prima transa a fost platita abia in decembrie 2012. Statul a platit insa numai 4,7 milioane de lei, in timp ce clientii BCR Banca pentru Locuinte au dreptul sa incaseze 103 milioane lei. Prin urmare, doar 5% din primele cuvenite pentru 2011 s-au platit in cursul anului trecut, restul urmand a fi esalonate in cursul lui 2013.

Astfel, pana cand clientii isi vor incasa integral primele pentru anul 2011 va mai trece ceva timp.

Pentru economiile din 2012, clientii BCR Banca pentru Locuinte au de incasat de la stat 135 milioane lei. Banca a facut deja solicitarea de plata la Ministerul Dezvoltarii Regionale, insa cand vor ajunge banii in contul clientilor, ramane de vazut!

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

2 Comentarii
  • Cu alte cuvinte, statul este tzeparul nr 1 in Romania, iar bancile nr. 2, statul a promis acele prime ca sa atraga banii oamenilor, dar stiind ca nu le va da prea curand, ca probabil n-are de unde (si vorba aia, mai trebuie sa aiba si ca sa se lase furat de smecheri), iar bancile se bucura bine-merci de depozite la care dau dobanzi penibil de mici… iar romanul, ca de obicei, vai de capul lui, plange dupa proprii bani tinuti prizonieri in banci inutil, sau accepta sa piarda din ei… si tot statul si bancile ies castigatori!!!

  • Din cate stiu eu, contractul de economisire este pe o perioda de 5 ani. Sincer, personal nu ma intereseaza ca cei 250 euro imi sunt virati in martie- noiembrie sau in urmatorul an. Ma intereseaza ca dupa cei 5 ani sa am cele 4 prime in plus fata de depunerile mele! Da, statul intarzie, dar cine mai da 25% pe depunerile anuale???

Comentariile sunt inchise.