Prima Casa poate fi vanduta prin credit

Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: Salvatore Vuono/ FreeDigitalPhotos.net

Locuintele achizitionate prin programul Prima Casa vor putea fi vandute si in situatia in care noul cumparator plateste pretul de achizitie prin credit.

Majoritatea locuintelor se cumpara prin credit bancar, situatie fireasca avand in vedere ca o astfel de achizitie necesita un efort financiar foarte mare.

Cu toate acestea, in cadrul programului Prima Casa, acest lucru nu era posibil. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, imobilul poate fi vandut. In cartea funciara, insa, era inscrisa si interdictia de grevare cu alte sarcini, care nu se radia.

Daca noul cumparator dorea sa achite pretul de achizitie prin credit, atunci banca trebuia sa inscrie dreptul de ipoteca in cartea funciara. Procedura nu era insa posibila.

Normele metodologice au fost recent modificate. Dupa expirarea perioadei de 5 ani, clientul cu credit Prima Casa poate cere la banca ridicarea temporara a interdictiei de grevare, in vederea inscrierii unei noi ipoteci, in favoarea finantatorului, care acorda creditul pentru achizitia locuintei.

A doua locuinta tot prin credit Prima Casa

Programul Prima Casa a fost totodata modificat pentru a permite schimbarea locuintei. Cadrul legal a fost definitivat o data cu publicarea normelor metodologice, in Monitorul Oficial in data de 3 iunie 2015.

Conditia impusa la schimbarea locuintei este ca, in prealabil, clientul sa isi vanda locuinta initiala. Abia dupa ce imobilul a fost vandut, devine eligibil pentru un alt credit Prima Casa.

Aceasta optiune este disponibila si in situatiile cand nu a expirat inca interdictia de vanzare pentru primii 5 ani de la achizitie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult