Prima Casa: Statul acorda a doua sansa restantierilor

Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: stockimages/ FreeDigitalPhotos.net

Clientii cu credite Prima Casa pentru care banca a declarat scadenta anticipata a imprumutului vor fi putea repusi in drepturi o singura data, daca se constata ca s-au redresat financiar.

Clientii cu credite Prima Casa pot ajunge la un moment dat sa intampine dificultati financiare.

Daca se acumuleaza restante cateva luni, bancile nu ezita sa declare creditul neperformant si sa ceara scadenta anticipata pentru intregul sold.

Acest lucru este incurajat de faptul ca bancile incaseaza imediat garantia de stat, pentru 50% din sold.

Uneori insa, bancile actioneaza pripit si constata, ca imprumutatul isi revine financiar si doreste sa continue mai departe rambursarea creditului.

Ministerul Finantelor Publice (MFP) doreste sa incurajeze aceste practici, deoarece este in interesul tuturor partilor: clientul isi pastreaza locuinta, banca incaseaza mai departe dobanzi, iar statul nu mai plateste garantia pentru creditul respectiv.

“In acest sens, se introduce posibilitatea ca beneficiarii Programului sa poata solicita finantatorilor o singura data repunerea in drepturile si obligatiile initiale, urmand ca procedura si conditiile de repunere sa fie stabilite prin normele de implementare aprobate prin hotarare a Guvernului”, se arata in nota de fundamentare a unui proiect de ordonanta, pregatit de MFP.

Dupa ce banca aproba cererea clientului, statul anuleaza penalizarile fiscale aferente garantiei de stat, iar banca returneaza valoarea garantiei de stat pe care a incasat-o.

Aceasta procedura este disponibila o singura data. Daca devine iarasi restantier, iar creditul este declarat scadent anticipat, clientul va fi supus executarii silite.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult