Prima Casa: Proprietarii isi pot extinde locuinta

Foto: njaj/ FreeDigitalPhotos.net

Persoanele care au cumparat o locuinta prin programul Prima Casa pot executa lucrari de extindere sau de modificare a locuintei, ca urmare a unor schimbari legislative. In anumite cazuri, locuinta poate fi schimbata.

Cadrul legal pentru functionarea programului Prima Casa a fost creat intr-un timp foarte scurt in vara lui 2009, atentia fiind concetrata pe procesul de acordare a creditelor. In acest scop, au avut loc dezbateri ample intre guvern si banci, pentru ca garantiile de stat sa permita acoperirea corecta a riscurilor.

Pentru consumatorii, statul s-a asigurat ca noile imprumuturi vor avea costuri moderate, dar nu s-a mai preocupat si de problemele procedurate care pot aparea dupa incheierea contractelor. Ulterior, pe masura ce s-au acordat imprumuturi, Ministerul Finantelor a primit diverse solicitari din partea clientilor.

Ministerul Finantelor Publice a pregatit o propunere de modificare a legislatiei inca de acum un an. Din cauza luptelor politice, guvernele au amanat luarea unei decizii, aceasta fiind luata abia in decembrie 2012.

Noile modificari fac viata mai usoara clientilor  in urmatoarele situatii:

  •  vicii ascunse si daune

 

Daca locuinta achizitionate are vicii ascunse, motiv pentru care nu poate fi locuinta, clientul poate achizitiona o noua locuinta in cadrul programului. Astfel, clientul poate negocia cu dezvoltatorul anularea vechiului contract si inlocuirea locuintei cu alta similara sau sa primeasca banii inapoi. Daca nu se ajunge la o solutie amiabila, clientul va avea dreptul sa cumpere o noua locuinta dupa decizia instantei judecatoresti.

De asemenea, clientul poate cumpara o noua locuinta prin Programul Prima Casa si daca a avut loc un risc asigurat (incendiu, inundatie, etc) care face locuinta impropriu de locuit. Aceasta modificare a fost introdusa dupa incendiul care a avut loc in carteriul Confort City din Bucuresti, fiind de asteptat ca unele persoane sa nu mai accepte sa locuiasca in locuintele avariate, chiar daca vor fi remediate pagubele.

Locuinta se considera a fi improriu de locuit daca daune depasesc 50% din valoarea creditului.

  • lucrari de interventie si extindere a locuintei

 

Proprietarii vor putea efectua lucrari de interventie, modernizare sau de extindere a locuintei, conform noilor prevederi. Acestea stabilesc ca ipoteca sa fie extinsa automat si asupra acestor modificari, cu conditia care lucrarile sa fie inscrise in cartea funciara. Clientii trebuie sa obtina in prealabil acordul scris de la banca si de la Ministerul Finantelor Publice.

Procedura se aplica atat pentru lucrari ce necesita autorizatie de constructie – precum dezmembrari, extinderi, modificari structurale, modificari ale destinatiei partilor comune  – dar si pentru cele care nu necesita autorizatie de constructie.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult