Prima Casa: Proceduri pentru inchirierea sau stabilirea unui sediu social

Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: jscreationzs/ FreeDigitalPhotos.net

Ministerul de Finante propune o procedura pentru inchirierea locuintelor achizitionate prin programul Prima Casa sau pentru utilizarea acestora ca sediu social.

Una dintre conditiile impuse prin programul Prima Casa este ca locuinta achizitionata sa nu fie grevata cu sarcini pe perioada de rambursare a creditului.

Ca urmare a solicitarilor primite din partea beneficiarilor, Ministerul de Finante propune o procedura speciala pentru inchirierea imobilelor sau utilizarea lor ca sedii sociale.

“Un numar foarte mare de beneficiari au solicitat de-a lungul timpului un acord in ceea ce priveste posibilitatea de a inchiria o parte sau intregul imobil achizitionat prin programul Prima Casa sau de a stabili un sediu social in acest imobil, drept pentru care se propune inserarea unui astfel de acord la nivel de norme”, se arata in nota de fundamentare a ordinului.

Beneficiarii vor fi obligati sa solicite mai intai acordul bancii, dupa care Ministerul de Finante isi poate exprima acordul pentru incheierea unui contract de inchiriere sau de comodat.

Un alt set de modificari vizeaza alinierea programului Prima Casa la noile prevederi ale Codului Civil, in ceea ce priveste separatia bunurilor prin conventie matrimoniala. Ordinul propus prevede posibilitatea inscrierii in contractul de garantare si de credit a sotului/sotiei atunci cand casatoria se produce ulterior achizitionarii imobilului.

Cum se cumpara a doua locuinta?

Ordinul completeaza recentele modificari legislative, ce permit clientilor cu credite Prima Casa sa se mute intr-o locuinta mai mare.

In acest sens, este necesara mai intai vanzarea imobilului actual, sumele incasate urmand a fi utilizate cu prioritate pentru stingerea datoriei fata de banca. Daca sumele sunt insuficiente, clientul trebuie sa achite din surse proprii diferenta.

Ulterior, clientul solicita un nou credit Prima Casa, conform conditiilor actuale. Noua locuinta trebuie sa aiba o valoare mai mare decat cea cumparata initial prin program sau o suprafata utila mai mare.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult

1 Comentariu
  • Si care e procedura concret ?
    Depind mai intai de banca, daca nu vrea nu vrea si gata. Nu o obliga nici un act normativ sa fie de acord.
    Iar daca accepta banca, trebuie sa te rogi si de Ministerul Finantelor care iar daca nu vrea nu ai ce sa faci.
    Deci practic nu este nici o lege de care poti sa te folosesti, exista doar posibilitatea de a te milogi de unu si de altu, pe banii tai si in casa ta.

Comentariile sunt inchise.