Prima Casa: Fonduri suplimentare doar pentru credite in lei

Guvernul Ponta a suplimentat fondurile pentru continuarea programului Prima Casa, insa a schimbat regulile de functionare. ExpertulBanilor.ro iti arata cum se vor acorda creditele de acum inainte.

Creditele in euro au disparut, astfel ca toate imprumuturile vor fi acordate de acum inainte doar in lei, conform HG nr. 565/2013.

Credite in euro pentru dosarele depuse anterior
Persoanele care au depus dosarul de credit la banca inainte ca noile modificari sa intre in vigoare (anterior datei de 30 iulie 2013) pot primi credit in euro, conform modificarilor adoptate de guvern.

apartamente-bucurestiCostul total al creditelor in lei ramane plafonat ca si pana acum, in sensul ca rata dobanzii trebuie sa includa o marja de maxim 2,5 puncte procentuale peste Robor la 3 luni. In cazul in care banca percepe comisioane suplimentare, acestea trebuie sa se incadreze in plafonul de mai sus.

Vestea buna este ca programul primeste inca 1 miliard lei sub forma de garantii de stat. Din aceasta suma, 300 milioane lei sunt alocati pentru credite destinate achizitiei de locuinte ANL.

In total, noile fonduri permit acordarea unor credite in valoare de 2 miliarde lei, deoarece garantia de stat acopera doar 50% din valoarea creditului.

Principalul avantaj al programului Prima Casa este ca avansul minim este de numai 5% pentru locuintele cu o valoare mai mica de 60.000 euro. Din punct de vedere al costurilor, creditele Prima Casa in lei au dobanzi cu aproximativ 1 punct procentual mai mici decat creditele standard in lei.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult