Prima Casa: Cum evitam plata unui TVA de 24% la schimbarea locuintei?

Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net
Foto: phanlop88/FreeDigitalPhotos.net

Clientii cu credit Prima Casa care vor sa schimbe locuinta risca sa plateasca un TVA de 24% daca achizitioneaza o locuinta noua. Expertul Banilor iti arata cum evitam aceasta taxa?

La mijlocul lui aprilie, a fost publicata OUG nr. 2/2015, care modifica regulile de functionare ale programului, introducand optiunea de schimbare a locuintei.

Beneficiarul unui credit Prima Casa va putea schimba locuinta cu una mai mare, dar trebuie sa isi vanda in prealabil locuinta actuala.

In cazul in care locuinta actuala a fost una noua la data achizitiei, clientul a platit TVA de 5%. El poate beneficia de acest avantaj fiscal numai o singura data.

Prin urmare, daca doreste sa schimbe locuinta tot cu una noua, atunci va plati un TVA de 24%, daca va achizitiona imobilul de la o persoana juridica (dezvoltator).

Pentru a evita acest cost suplimentar, este necesar ca locuinta sa fie achizitionata de la o persoana fizica. In acest caz, la pretul de vanzare nu se aplica TVA.

Acest lucru restrange mult optiunile de cautare, insa se pot gasi oferte de apartamente noi. Sunt persoane fizice care au cumparat imobile noi de la dezvoltator, pe care apoi le pun in vanzare.

Normele de implementare sunt in asteptare

Schimbarea locuintei nu este inca posibila deoarece nu au aparut si normele de implementare. Acestea trebuie popuse de Ministerul de Finante, iar ulterior trebuie aprobate prin hotatare de guvern.

Pentru a schimba locuinta, beneficiarul va fi obligat in prealabil sa isi vanda locuinta achizitionata initial prin programul Prima Casa.

Cel de-al doilea credit Prima Casa va putea fi obtinut dupa ce locuinta initiala a fost vanduta. Schimbarea locuintei va fi posibila si in cazurile in care nu a expirat interdictia de vanzare de 5 ani.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult