Prima Casa: Bancile dau credite mai mari pentru locuinte noi

Consumatorii vor putea obtine credite mai mari de la banca prin Programul Prima Casa, in cazul in care cumpara locuinte noi sau consolidate seismic. Plafonul de garantare alocat pentru 2017 este similar cu cel din anul anterior.

Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: fantasista/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima Casa cunoaste o serie de schimbari in 2017, cea mai importanta fiind cresterea sumei maxime imprumutate.

Locuintele noi sunt favorizate

Pentru locuintele noi sau cele consolidate din punct de vedere seismic, valoarea maxima a creditului este de 66.500 euro, fata de 57.000 euro, cat era anterior.

Avand in vedere ca locuintele noi sunt ceva mai scumpe, aceasta majorare va ajuta consumatorii sa cumpere mai usor locuinte de acest tip.

Locuintele noi sunt cele la care receptia de terminare a lucrarilor s-a facut cu mai putin de 5 ani in urma. De asemenea, sunt asimilate locuintelor noi si cele care au beneficiat de lucrari de consolidare in ultimii 5 ani, in vederea reducerii riscului seismic.

In cazul locuintelor vechi, suma maxima imprumutata ramane la 57.000 euro, dar statul reduce procentul de garantare de la 50% la 40%. Un prim efect al acestei decizii a fost cresterea avansului minim la 10% de catre o banca.

Cel mai mare credit Prima Casa se acorda in cazul locuintelor viitoare, care nu au fost finalizate pana la data acordarii creditului, construite prin intermediul unei asociatii non-profit. Creditul maxim este de 71.250 euro.

Garantii suficiente pentru 2017

Programul Prima Casa beneficiaza in 2017 de un plafon total de garantare de 2,67 miliarde lei, din care 175,5 milioane reprezinta diferenta ramasa nealocata sau neutilizata din 2016.

Bugetul alocat este aproape egal cu cel din anul anterior, ceea ce inseamna ca fondurile sunt suficiente pentru a face fata cererii.

In anii urmatori, strategia pe termen lung prevede o reducere graduala a fondurilor alocate pentru acest program, pe masura de piata creditului imobiliar se detensioneaza.

Ofertele curente ale bancilor pot fi comparate pe Expertul Banilor in sectiunea Credite Prima Casa.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult