Prima Casa 2015 incepe cu 1 luna intarziere

Foto: njaj/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: njaj/ FreeDigitalPhotos.net

Programul Prima Casa debuteaza in 2015 cu o intarziere de 1 luna, deoarece Ministerul Finantelor Publice a aprobat cu intarziere comisionul de garantare pentru anul in curs.

Fondul de Garantare (FNGCIMM) a anuntat, pe 2 februarie 2015, ca programul Prima Casa 2015 poate sa inceapa.

Intarzierea a fost cauzata de faptul ca abia pe 30 ianuarie 2015 s-a publicat in Monitorul Oficial, ordinul ministrului finantelor publice care stabileste comisionul anual de gestiune pentru garantiile de stat.

Ordinul nu a adus nicio noutate, deoarece nivelul comisionul a ramas ca si in anul anterior, fixat la 0,49% din valoarea garantiei. In cazul programului, statul garanteaza 50% din valoarea creditului.

Dosarele in asteptare urmeaza sa primeasca aprobarea

Clientii care pana acum au tot asteptat aprobarea creditului, ar trebui sa primeasca vesti de la banca in zilele urmatoare.

“Din momentul publicarii comisionului, bancile partenere pot sa trimita FNGCIMM solicitari de garantare pentru aprobarea dosarelor depuse de catre beneficiarii programului Prima Casa”, se arata in comunicatul trimis de Fond.

Pana cand vor fi alocate fonduri din plafonul de garantii aferent anului 2015, bancile pot utiliza diferentele ramase neconsumate din plafonul anului 2014.

In 2015, programul are la dispozitie un buget de 2,6 miliarde lei pentru garantii de stat. Prin urmare, bancile vor putea acorda credite in valoare de 5,2 miliarde lei.

In prezent, 17 banci sunt inscrise in acest program. Expertul Banilor te ajuta sa compari rapid costurile practicate la creditele Prima Casa, astfel incat sa alegi cea mai buna oferta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult