Polonia: Cum vor fi ajutati consumatorii sa scape de povara creditelor in franci?

parlament poloniaPolonia vrea sa introduca o lege prin care sa forteze bancile sa imparta povara datoriei cu clientii la creditele in valuta. Expertul Banilor va prezinta schema acestui program.

Polonia este una dintre tarile din regiune unde creditele in franci elvetieni au fost extrem de populare. Din aceasta cauza, noul val de apreciere a francului a lasat multe familii supraindatorate.

Parlamentarii polonezi au initiat un proiect de lege care isi propune sa ajute clientii sa beneficieze de conditii avantajoase in cazul conversiei creditului.

Conform proiectului actual, conversia consta in urmatorii pasi:

1. Valoarea creditului dupa conversie va fi egala cu soldul actual al creditului, luand in calcul scenariul urmator: imprumutul s-ar fi acordat de la bun inceput in moneda nationala, in conditii identice de creditare (pentru actualizarea dobanzilor, se va folosit indicele de referinta pentru zloti).

2. Efectul deprecierii: bancile vor calcula diferenta dintre soldul actual al creditului (calculat la cursul oficial) si soldul creditului de la punctul 1. Bancile vor fi obligate sa stearga jumatate din aceasta diferenta.

3. Corectii: bancile vor calcula diferenta dintre ratele totale platite de clienti (transformate la cursul oficial din ziua platii) si ratele pe care le-ar fi platit daca imprumutul ar fi fost acordat in moneda nationala.

Sumele rezultate la Punctul 2 si 3 vor fi refinantate de catre banci, sub forma unui credit fara garantii, unde rata dobanzii va fi egala cu rata dobanzii de politica monetara.

Legea da timpul inapoi pentru consumator

Scopul legii este sa aduca datornicul exact in situatia in care s-ar fi aflat daca ar fi obtinut un credit in moneda nationala.

In plus, bancile sunt obligate sa imparta in mod egal cu clientii povara datoriei. Valoarea de la Punctul 2 reprezinta impactul deprecierii cursului de schimb. Bancile vor sterge 50% din datoria majorata ca urmare a acestui efect.

Corectia de la punctul 3 are scopul sa ajusteze datoria astfel incat banca sa nu incaseze mai putini bani decat in situatia in care ar fi acordat un credit in moneda nationala.

In plus, promoveaza si egalitatea intre consumatori. Prin aceasta corectie se asigura ca un client cu credite in valuta nu va profita de aceasta lege pentru ca, per total, sa ajunga sa suporte costuri mai mici decat un consumator care a ales de la bun inceput un credit in moneda nationala.

Modul in care este conceputa aceasta lege ar trebui sa dea de gandit celor de Ministerul de Finante, care au lansat in dezbatere publica un proiect similar pentru conversia creditelor in valuta.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult