Plati contactless: Bratara te conecteaza la contul bancar

bratara_BT_contactlessCardul bancar poate fi inlocuit cu o bratara dotata cu tehnologie contactless. Simpla trecere a mainii prin dreptul dispozitivului permite efectuarea unei plati din contul bancar.

Bratara contactless ajunge si in Romania, Banca Transilvania deruland un program pilot in acest sens.

Aceste bratari reprezinta o clona a cardului de debit contactless si pot fi folosite in acelasi mod ca si acesta, insa doar pentru cumparaturi la comercianti.

Pentru tranzactii mai mici de 100 lei, cumparaturile pot fi efectuate prin simpla trecere a bratarii prin dreptul dispozitivului. In cazul tranzactiilor de valori mai mari, clientul este obligat sa introduca codul PIN pentru a valida operatiunea.

Utilizarea acestor bratari se poate face doar la terminalele POS, dotate cu tehnologie contactless. Vestea buna este majoritatea comerciantilor dispun acum de aceasta tehnologie. De exemplu, in cazul celor 27.000 de terminale instalate de Banca Transilvania, 80% permit plati contactless.

Pentru inceput, banca pune la bataie 3.000 de astfel de bratari, pentru clientii care detin un card de debit Visa.

Comisioanele de administrare sunt insa mai mari decat la carduri. Banca percepe un comision lunar de 3 lei pentru aceste bratari, in timp ce cardul de debit nu are niciun cost de mentenanta sau de emitere.

Cardul ramane obligatoriu

Noile bratari nu elimina necesitatea de a detine un card. In cazul in care vrei sa retragi banii de la ATM, doar cardul iti va putea fi de folos.

In plus, cardul va fi necesar si in atunci cand vrei sa faci o plata la un comerciant care nu detine un terminal contactless.

In cazul in care pierzi bratara sau iti este furata, trebuie sa procedezi ca si cum ai pierde cardul: suni cat mai rapid la numarul de urgenta al bancii pentru a bloca bratara. Pentru plati mai mici de 100 lei, hotii nu au nevoie sa stie codul PIN si iti pot goli rapid contul.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult