Piata Rasdaq se desfiinteaza

bvb img2Parlamentul a aprobat o lege prin care desfiinteaza piata Rasdaq, iar societatile listate sunt obligate fie sa se delisteze, fie sa ceara admiterea pe o piata reglementata.

Desfiintarea pietei Rasdaq este necesara deoarece aceasta nu se incadreaza in cadrul juridic prevazut de directivele europene pentru pietele de tranzactionare.

In acest sens, au existat solicitari din partea Comisiei Europene pentru a alinia aceasta piata la cerintele UE.

Piata Rasdaq a aparut in 1996 pentru a permite tranzactionarea actiunilor vandute prin programul de privatizare in masa.

Soarta companiilor se va decide in urmatoarele 6 luni

In baza Legii nr. 151/2014, consiliile de administratie ale societatilor listate pe Rasdaq trebuie sa convoace AGA, pentru a decide soarta societatii. Actionarii au de ales, in urmatoarele 6 luni, intre urmatoarele optiuni:

  • admiterea pe o piata reglementata de tranzactionare (BVB)
  • tranzactionarea actiunilor pe un sistem alternativ.

 

Daca nu aleg nicio varianta de mai sus, societatea se va delista automat, deoarece in 12 luni de la publicarea Legii nr. 151/2014, piata Rasdaq se desfiinteaza.

In aceste conditii, actionarii au dreptul sa se retraga din companie, in urmatoarele 90 zile de la publicarea hotararii AGA. Acelasi drept il au si in cazul in care AGA nu se convoaca sau nu se desfasoara din lipsa de cvorum, in urmatoarele 6 luni.

In cazul in care actionarii hotarasc admiterea pe o piata reglementata, societatea trebuie sa depuna in termen de 90 de zile de la luarea deciziei, prospectul de admitere la ASF.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult