Pensiile de la Eureko Confort au fost transferate la Aegon Esential

Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: renjith krishnan/ FreeDigitalPhotos.net

Sumele acumulate la fondul de pensii facultative Eureko Confort au fost transferate la Aegon Esential, ca urmare a aprobarii definitive de catre ASF a fuziunii dintre cele doua fonduri.

In cursul lunii noiembrie 2015, ASF a aprobat autorizarea definitiva a transferului participantilor de la fondul Eureko Confort la Aegon Esential. Pe 4 decembrie 2015, s-a finalizat transferul efectiv al participantilor la noul fond.

Eureko Confort avea aproximativ 3.700 de participanti, care detineau active in valoare de 5,5 milioane lei.

Transferul a avut loc ca urmare a faptului ca actionarii Eureko a decis sa isi vanda afacerile din Romania, business-ul de pe piata pensiilor private fiind achizitionat de catre grupul Aegon.

Comisioane mai mari

In urma acestei preluari, toti participantii Eureko sunt obligati sa accepte prospectul fondului Aegon Esential, care difera fata de vechile conditii.

In materie de costuri, comisioanele se vor majora:

  • comisionul din contributie creste de la 3,5% la 4,85%
  • comisionul lunar de administrare se majoreaza de la 0,1475% la 0,167%.

 

In total, rata costurilor (indicator care masoara impactul general al comisioanelor asupra sumei acumulate pentru pensie) urca de la 35,6% la 39,6%, conform calculelor realizate de Expertul Banilor.

Comparativ cu restul fondurilor de pensii facultative existente, Aegon Esential este unul dintre cele mai scumpe, din acest punct de vedere. Costurile au un efect negativ pentru participanti, deoarece reduc suma acumulata pentru pensie.

Noul fond a fost infiintat recent

Un alt aspect important este ca fondul unde au fost transferati participantii – Aegon Esential – este unul tanar, fiind infiintat in luna martie 2015. Prin urmare, nu exista un istoric relevant pentru peformantele investitionale trecute ale acestui fond.

Banii vor fi administrati de acum inainte de catre Aegon Pensii, companie care mai administreaza un fond de pensii private obligatorii – Vital. In ultimii 2 ani, randamentul acestui fond a fost de 7,75%, unul dintre cele mai bune din piata.

Din punct de vedere al riscului asumat, nu apare nicio schimbare, Aegon Esential fiind incadrat in clasa de risc mediu, la fel ca si Eureko Confort.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult