Pensii private: Scrisoarea anuala se poate pierde din neglijenta curierilor

Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net
Foto: digitalart/ FreeDigitalPhotos.net

Administratorii fondurilor de pensii private sunt obligati sa trimita anual o scrisoare de informare catre participanti. Uneori, insa, aceasta scrisoare nu ajunge, mai ales daca administratorul apeleaza la un curier low-cost.

Pana pe data de 15 mai, administratorii fondurilor de pensii private sunt obligati sa trimita o scrisoare anuala de informare catre participanti, cu situatia contului de pensie privata.

Scrisoarea se trimite la adresa de corespondenta comunicata in actul initial de aderare. Astfel ca daca iti schimbi domiciliul este necesar sa informezi administratorul care este noua adresa, pentru a mai putea primi scrisoarea.

Administratorii prefera curierii foarte ieftini

Uneori, insa, scrisoarea nu ajunge la destinator deoarece administratorii apeleaza la curieri low-cost, in dorinta a-si reduce cat mai mult costurile.

Administratorul nu poate percepe comisioane suplimentare de la clienti pentru trimiterea acestei scrisori, astfel ca urmareste doar sa achite cati mai putin bani cu serviciile postale.

Un exemplu de acest tip il reprezinta BCR Pensii, care colaboreaza cu firma de curierat Total Post, respectiv Total Post Mail Services.

La o cautare pe internet, aflam ca firma Total Post Mail Services a fost amendata de catre ANCOM in iunie 2012, deoarece livreaza plicuri in greutate de pana in 50g la un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere.

“Pe parcursul acestui an (n.r – 2012) am constatat ca multi furnizori de servicii postale nu au respectat dreptul rezervat Companiei Nationale Posta Romana (CNPR). Pentru incalcarea dreptului rezervat CNPR, ANCOM a aplicat 10 amenzi contraventionale in valoare de 281.000 lei si au fost aplicate doua sanctiuni de suspendare temporara a dreptului de a furniza servicii postale”, se arata in comunicatul ANCOM de la acea vreme.

Scrisorile pot ajunge si la closet!

Aceste servicii low-cost reprezinta mana cereasca pentru administratorii fondurilor de pensii, interesati sa isi scada costurile.

Opiniile postate pe internet cu privire la calitatea acestor servicii de curierat sunt uneori insa de-a dreptul socante.
 
Ziarul Obiectiv Vaslui descrie un caz in care un maldar de plicuri cu facturile EON au fost gasit intr-un WC al unui magazin din statul Sauca, corespondenta fiind livrata de catre Total Post. In alte cazuri, curierii livreaza facturile la carciuma din sat.

In Iasi, abonatii EON s-au trezit cu penalitati la facturile de energie electrica, deoarece aceeasi firma de curierat trebuia sa livreze facturile. Astfel de probleme sunt din pacate destul de extinse.

In aceste conditii, daca nu ti-a venit scrisoarea anuala de informare de la fondul de pensie, trebuie sa te adresezi direct administratorului, pentru a cere retrimiterea acesteia.

In urma unei sesizari de acest tip, BCR Pensii a retrimis scrisoarea prin Cargus, iar livrarea a fost de aceasta data fara probleme.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult