Pensii private obligatorii: Contributiile cresc simbolic in 2016

Premierul Dacian Ciolos
Premierul Dacian Ciolos

Guvernul Ciolos a decis sa nu mai respecte calendarul de majorare al contributiilor pentru pensia privata obligatorie si a alocat bani doar pentru o crestere simbolica a contributiilor in 2016.

Proiectul de buget pentru 2016 prevede o majorare a contributiilor catre fondurile de pensii obligatorii de la 5% din salariul brut in 2015 la numai 5,1% in 2016.

In mod normal, pasul de majorare al contributiilor stabilit prin lege este de 0,5% pe an, pana se atinge pragul de 6% din salariul brut.

Efectele imediat nu sunt considerabile…

Efectul acestei masuri va fi resimtit de catre participantii la fondurile de pensii private, in numar de aproape 6,5 milioane, conform datelor ASF. In mod curent, doar 60% dintre acestia platesc contributii regulate la fondurile de pensii.

Limitarea contributiilor va face ca suma acumulata la fondul de pensie sa creasca mai lent. De exemplu, daca avem in vedere ca salariul mediu brut pe economie este de 2.500 lei pe luna, participantii pierd in medie 10 lei pe luna fata de varianta in care guvernul ar fi majorat contributia la 5,5%.

Prin urmare, efectul final nu este unul considerabil, atat timp cat contributiile vor fi majorate in anii urmatorii pana la pragul de 6%, cat prevede legea.

… dar viitorul Pilonului II este incert

Ceea ce este foarte important in acest caz este mesajul pe care guvernul il transmite, prin prisma evolutiilor regionale.

In Ungaria, deciziile luate de guvern au anihilat Pilonul II, Polonia a reintrodus in administrarea publica jumatate din activele fondurilor de pensii private obligatorii, iar Cehia a anuntat ca lichideaza din 2016, Pilonul II.

Prin urmare, conjunctura politica nu este deloc favorabila in acest moment pensiilor private obligatorii, iar viitorul acestora este incert, atat timp cat contributiile depind an de an de vointa politica.

Guvernul are bani, dar ii cheltuie in alte sectoare

Este pentru a doua oara cand calendarul de majorare al contributiilor nu este respectat de catre guvern. In 2010, guvernul Boc a inghetat contributiile la nivelul din anul anterior. Masura de atunci poate fi pusa pe seama crizei economica si a faptului ca guvernul cauta sa reduca deficitul bugetar.

Masura pe care guvernul Ciolos o ia in 2016 nu poate fi explicata decat prin faptul ca pensiile private au iesit de pe lista de prioritati a guvernului.

Anul viitor, guvernul introduce masuri de relaxare fiscala, iar deficitul bugetar este programat sa creasca.

Prin urmare, guvernul va cheltui mai multi bani, dar in alte sectoare din economie. Sumele alocate pentru pensiile private urmeaza sa creasca doar modic (cu 0,1% din salariul brut).

Modelul britanic de finantare ar fi mult mai sustenabil

Ar fi de dorit ca modul de finantare al pensiilor private obligatorii sa fie regandit, cu scopul de a rupe legatura dintre bugetul de stat si contributiile la fondurile de pensii.

In acest mod, s-ar asigura o predictibilitate sporita si s-ar elimina riscul ca aceste fonduri sa fie desfiintate la un moment dat, ca urmare a unor decizii politice.

Marea Britanie ar putea fi un bun exemplu pentru modul in care pensiile private obligatorii ar putea fi finantate. Din 2012, companiile sunt obligate sa inroleze salariatii la fondurile de pensii, contributiile fiind suportate atat de catre angajator cat si de catre salariat. Banii sunt virati la fonduri direct de catre companiile angajatoare, astfel ca sistemul este finantat integral din fonduri private. Statul incurajeaza aceste scheme de pensii prin aplicarea unor deduceri fiscale.

La noi, Pilonul II ar scapa de riscurile politice, daca legea ar separa contributia la pensia privata obligatorie de contributia la asigurari sociale atunci cand se impoziteaza veniturile din salarii, iar banii s-ar vira direct la fond de catre angajator. In acest caz, pensia privata ar aparea ca un cost suplimentar pentru salariat, daca unul pe care ar putea conta in viitor.

Banchereza, pe intelesul tuturor


Te ajutam sa intelegi mai usor contractele bancare

Vorbim in termeni simpli, pe intelesul tau

Sfaturi financiare pentru consumatori

Mai mult